'Brussel heeft het hardst te kampen met geweld tegen de politie'

MVDH
04/05/2023

Politievakbond VSOA vraagt met een nieuwe boek - F*ck you, flik - aandacht voor het toenemende geweld tegen agenten en roept op tot meer respect, minder straffeloosheid en concrete acties. 'Laat politiemensen hun werk doen en zeg te gepasten tijde: merci.'

Elk jaar stelt de Belgische politie meer dan 8000 processen-verbaal op voor geweldplegingen tegen hun mensen en die cijfers lijken niet meteen te beteren. Geweld tegen agenten is niet nieuw, maar blijft een hardnekkig fenomeen dat al te vaak uitmondt in regelrechte drama’s zoals recent nog de dood van politieagent Thomas Monjoie in Schaarbeek.

Met het nieuwe boek F*ck you, flik willen auteurs Vincent Gilles en Vincent Houssin, voorzitter en ondervoorzitter van politievakbond VSOA, het verhaal vertellen van die drama's en tegelijk een oproep lanceren aan burgers, justitie en politici om dringend actie te ondernemen.

Brussel

Weinig verrassend wordt ook Brussel als werkplek voor agenten in het boek stevig op de korrel genomen. Er wordt zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd. “In vergelijking met de rest van het land heeft de politiewerking in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het hardst te kampen met geweld tegen de politie", klinkt het. Elke dag opnieuw, zo vertelt Michael Goovaerts, korpschef van Hoofdstad Brussel-Elsene, is er in zijn zone sprake van minstens één gewonde collega. Bij de vele tussenkomsten wordt de Brusselse politie ook veel vaker dan vroeger in haar werk gehinderd.

“De toegenomen ‘mondigheid’ van burgers staat daarbij al te vaak synoniem voor verbale agressie waarbij de integriteit van politiemensen in twijfel wordt getrokken”, zo geeft een anonieme inspecteur aan. Sommige agenten spreken van een “veranderende houding van de bevolking” tegenover de politie.

Daar is sociale media niet vreemd aan. Zo wordt in het boek door verschillende agenten uit het Brusselse op gewezen hoe hun werk is veranderd door de komst van sociale media. “Je kan geen interventie meer doen zonder dat omstanders hun smartphone bovenhalen”, klinkt het. “Daardoor wordt je voorzichtiger, want die filmpjes gaan viraal, terwijl ze vaak maar een deel van het verhaal tonen en elke handeling kan fout worden geïnterpreteerd.”

De video's missen vervolgens hun effect niet. “Onder jongeren circuleren zulke video’s die het geweld tegen politie en brandweer, maar ook bijvoorbeeld ambulanciers verheerlijken", aldus een korpschef. "Die haatkanalen hebben vaak wel duizenden volgers.”

Kentering

Met F*ck you, flik wil de VSOA nu zo snel mogelijk een kentering inzetten tegen dit groeiende geweld en klimaat van agressie. Auteurs Gilles en Houssin roepen dan ook iedereen op om hun verantwoordelijkheid daarin op te nemen. Dat kan al door politiemensen hun werk te laten doen, te gepasten tijde ‘merci’ te zeggen, door socialmediafilmpjes die de politie in een slecht daglicht stellen kritisch te bekijken en door te allen tijde "de mens achter het uniform te blijven zien".

Maar dat is uiteraard niet genoeg. “Het is aan de politieke machthebbers om burgers mee te krijgen in dit verhaal, om de negatieve gevolgen van geweldincidenten op menselijk en maatschappelijk vlak te erkennen en aan te pakken”, klinkt het. “Wij pleiten dan ook voor een beleid dat enerzijds de politieslachtoffers erkent in hun slachtofferschap door hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Anderzijds willen we dat daders zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk worden vervolgd. Gepaste straffen moeten uiteindelijk leiden tot een afname van geweld.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni