Honderden agenten verzamelen aan Poelaertplein voor eerbetoon aan overleden agent

CD
© BRUZZ
14/11/2022
Updated: 14/11/2022 16.58u

Maandagvoormiddag verzamelden honderden agenten zich aan het Poelaertplein voor een eerbetoon aan Thomas Monjoie, de agent die donderdag in Schaarbeek overleed na een mesaanval. "We zijn hier eerst en vooral ter nagedachtenis van Thomas, maar ook om aan te tonen dat de Belgische politiemensen er genoeg van hebben. Er is steeds minder budget voor de werking van de politie, en dat heeft een rechtstreekse impact op onze veiligheid."

De 29-jarige Thomas Monjoie werd donderdagavond neergestoken in de Aarschotstraat in Schaarbeek. Bij die steekpartij raakte ook een tweede agent gewond. De dader was een ex-gedetineerde die op de OCAD-lijst stond.

Zondag hield de lokale politie in Antwerpen al een minuut stilte voor Monjoie. Ruim 200 medewerkers verzamelden op het Astridplein bij het Centraal Station.

Na een toespraak door twee leden van vakbond ACOD Politie, volgde een minuut stilte voor Thomas M. maar ook voor de andere politiemensen die de laatste jaren om het leven waren gekomen, waarna de sirenes van de aanwezige politie- en brandweervoertuigen een minuut loeiden.

Onderzoek gaande

"Elke dag nemen wij afscheid van onze families voordat we naar ons werk gaan, maar de laatste jaren komen sommigen onder ons niet meer thuis", zei Philippe Van Eeckhaut van ACOD Politie afdeling Brussel Hoofdstad - Elsene.

"Wie is verantwoordelijk? Er is een onderzoek gaande en wij hopen dat het snel en grondig zal zijn. De eerste elementen zijn duidelijk: een persoon die gekend was als geradicaliseerd biedt zich aan op een politiebureau en verklaart zijn haat tegenover de politie. Hij wil politieagenten iets aandoen. Een aangekondigde misdaad die geen enkele procedure kon voorkomen, hoe is dit mogelijk?", aldus Van Eeckhaut.

"We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er niet naar ons wordt geluisterd, ondanks de herhaalde noodkreten van de vakbonden"

Philippe Van Eeckhaut - ACOD

Duidelijke verantwoordelijken

Volgens de vakbond zijn er duidelijke verantwoordelijken: "De politieke wereld en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in het bijzonder. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er niet naar ons wordt geluisterd, ondanks de herhaalde noodkreten van de vakbonden over de systematische vernietiging van ons statuut, het gebrek aan financiering en aan communicatie die een cascade van tragedies veroorzaken."

"Het ongenoegen leeft enorm hard onder politiemensen”, gaat Van Eeckhaut verder. “Ze voelen zich in de steek gelaten na de tragedie die zich heeft voorgedaan, omdat ze dit soort dingen steeds vaker meemaken op het terrein, tijdens het uitoefenen van hun werk."

Collega's uit binnen- en buitenland

“Het ontroert mij om te zien hoe talrijk de politie hier aanwezig is”, zegt een hoofdinspecteur van de federale gerechtelijke politie van Brussel. “Ik heb collega’s uit Duitsland gezien en ook de brandweer en hulpdiensten zijn hier om hun steun te uiten”, zegt hij.

“Voor ons is het belangrijk en symbolisch om hier samen te komen, vlak voor het Justitiepaleis”, aldus de hoofdinspecteur. “We hopen dat er vanuit justitie een grondige analyse komt van de feiten die zich hebben voorgedaan, zodat dit nooit meer gebeurt. Niet met collega's, maar ook niet met burgers, want zij worden ook geraakt door dit incident.”

"Er is steeds minder budget voor de werking van de politie, en dat heeft een rechtstreekse impact op onze veiligheid"

Isaballe Caponi, eerste commissaris bij de federale politie van Namen

“We zijn hier naartoe gekomen om onze Brusselse collega’s te steunen”, zegt Isaballe Caponi, eerste commissaris van de federale politie van Namen. “Dit voorval raakt ons allemaal omdat Thomas stierf tijdens een gewone patrouille. Het zou elke agent kunnen overkomen”, aldus Caponi.

“Er wordt altijd maar meer van ons verwacht: meer missies, meer blauw op straat, en dat met alsmaar minder middelen”, gaat ze verder. “We zijn hier eerst en vooral ter nagedachtenis van Thomas, maar ook om aan te tonen dat de Belgische politiemensen er genoeg van hebben. Er is steeds minder budget voor de werking van de politie, en dat heeft een rechtstreekse impact op onze veiligheid. We zijn niet meer zeker of we ‘s avonds veilig en wel weer huiswaarts kunnen keren”, sluit Caponi af.

Uitvaart

De uitvaartplechtigheid van politieagent Thomas Monjoie zal vrijdagochtend plaatsvinden in Borgworm. Nadien volgt de begrafenis in familiale kring in Donceel, in de provincie Luik. Dat is maandag vernomen van de burgemeester van Donceel en de uitvaartverzorger.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni