Het Vrijheidsplein 's nachts op 19 december 2020: de avondklok tussen 22 en 6 uur is nog steeds van kracht binnen het kader van de coronamaatregelen van het Brussels gewest

| Het Vrijheidsplein

Brussel Mobiliteit waarschuwt zachte weggebruikers nu het vroeger donker wordt

RF
© BRUZZ
20/10/2021

In oktober en november zijn er in Brussel tijdens de avondspits 28 procent meer ongevallen waar voetgangers bij betrokken zijn. Brussel Mobiliteit wil daarom een campagne voeren om fietsers en voetgangers zichtbaarder te maken en automobilisten te sensibiliseren.

De acties zijn bedoeld om vooral de automobilisten aan te moedigen extra aandachtig te zijn. Zo zullen aan verschillende kruispunten in de hoofdstad witte en reflecterende ‘spookjes’ oversteken op het zebrapad, vlak voor auto’s die stilstaan aan de verkeerslichten. Op sociale media kan je dan weer een dertigtal reflecterende rugzakken winnen.

Fietsers aanmoedigen om ook tijdens de winter te blijven fietsen, doet Brussel Mobiliteit ook dit jaar opnieuw met de campagne ‘Be Bright, use a Light’. Het deelt verrassingsacties in de vier hoeken van het gewest lampjes uit aan fietsers. In de Brusselse scholen worden 40.000 reflecterende hangertjes voor de boekentas uitgedeeld aan de kinderen.

Wanneer de lichten van een wagen op reflecterende materialen schijnen, zijn actieve weggebruikers in het donker zichtbaar tot op 150 meter. Met donkere kleding bedraagt deze afstand slechts 20 meter. Aangezien een automobilist die 50 km/u rijdt 26 meter nodig heeft om tot stilstand te komen, zal hij een voetganger in donkere kleding niet kunnen ontwijken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni