muis toetsenbord computer

Brussel wil Europees centrum voor cyberveiligheid huisvesten

Lilith Geeraerts
© BRUZZ
10/07/2020

De Europese Commissie wil een Europees Centrum voor Cyberveiligheid installeren, om de gevaren van internationale spionage en andere online wanpraktijken tegen te gaan. Brussel is kandidaat-gastheer, maar moet daarvoor eerst een 5G-verbinding kunnen voorzien.

Zo’n Europees cybercentrum zou toezicht houden op de Europese internetnetwerken, en moet ervoor zorgen dat spionage uit landen als China of Rusland kan worden vermeden. Het centrum zou bestaan uit zo'n vijftig Europese ambtenaren en zou begin 2021 worden uitgerold. Maar waar het dan zou worden ondergebracht, weet men nog niet.

Wel is zeker dat de Europese Commissie er op staat dat de bureaus van het Europees Centrum voor Cybersecurity en hun directe omgeving voorzien zijn van 5G. En dat zorgt momenteel nog voor problemen. De strenge Brusselse stralingsnormen laten een uitrol van een publiek 5G-netwerk niet toe, maar Brussel Leefmilieu voert momenteel wel tests uit met dynamische 5G antennes. Privébedrijven kunnen wel hun eigen 5G-netwerk laten installeren.

5G is de nieuwste generatie mobiel internet. Het kan tot 200 keer sneller presteren 4G. Het is bovendien ook betrouwbaarder en stabieler en is daarom een handige tool voor bedrijven. Onder andere op de luchthaven in Zaventem kwam al een privaat 5G-netwerk tot stand, om de werking van de luchthaven te optimaliseren.

Ondertussen hebben Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen Pascal Smet (one.brussels) in een brief aan de Europese Commissie verzekerd dat de regering de gevraagde toezeggingen wil doen. Volgens de bevoegde gewestelijke instanties, zijn er verschillende plaatsen waar een 5G-verbinding veilig en lokaal tot stand kan worden gebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Veiligheid , Politiek , Centrum voor Cyberveiligheid , cyberveiligheid , Europese Commissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni