| Het is niet ondenkbaar dat heel wat Brusselaars binnenkort in de voorraadkasten een rat zien opduiken. Ongediertebestrijder Rentokil krijgt in deze coronacrisis flink wat meer oproepen te verwerken, vooral van particulieren.

Brusselaars als ratten in de val: ongediertebestrijder verwerkt 40 procent meer oproepen

Godfried Roelant
© BRUZZ
09/05/2020

Ongediertebestrijders hebben tijdens de coronacrisis een pak meer werk dan normaal. Sinds het begin van de lockdown steeg het aantal oproepen in Brussel met maar liefst 40 procent. Vooral in de westelijke gemeentes Molenbeek en Jette is de toename voelbaar. “Restaurant- en caféhouders zijn zich vaak niet bewust dat ze met een probleem zitten," waarschuwt één van hen

Een ware plaag wil Patrick Janssens, senior sales consultant bij ongediertebestrijder Rentokil, het niet noemen. Maar het bedrijf krijgt in deze lockdownperiode wel aanzienlijk meer meldingen binnen van particulieren voor ratten, muizen en kakkerlakken. Die vinden vandaag allemaal net iets makkelijker hun weg naar de voedselbewaarplaatsen en kelders van de Brusselaars. Maar dat hoeft op zich niet te verwonderen.

Gebrek aan besef

“De horeca ligt al een hele poos stil. De voedselvoorraadkasten van de cafés en restaurants zijn na twee maanden leeg. Voor ratten en muizen is er geen kruimel meer te bespeuren. Alles wat overbleef is vandaag volledig weggevreten," schetst Janssens de situatie, die als gevolg heeft dat het ongedierte andere oorden opzoekt. De kelders en keukens van buurtbewoners staan daarbij met stip op een.

"Een routinecontrole inplannen is vandaag geen lachertje. Zelfs als er een afspraak is vastgelegd staan onze mensen al eens voor een gesloten deur"

Patrick Janssens, senior sales consultant bij ongediertebestrijder Rentokil

“De hoeveelheid oproepen is in deze lockdownperiode met maar liefst 40 procent gestegen. Vooral in de westelijke gemeentes zoals Molenbeek en Jette is de toename voelbaar. De oorzaak daarvan is het gebrek aan controle. Sommige horeca-uitbaters denken dat een inspectie wel kan wachten tot na de crisis. Een routinecontrole inplannen is vandaag geen lachertje. Zelfs als er een afspraak is vastgelegd staan onze mensen al eens voor een gesloten deur," legt Janssens uit.

Dat uitstelgedrag kan zware gevolgen hebben. “Een aantal restaurants en cafés gaan ervan uit dat hun ruimtes volledig vrij zijn van ongedierte omdat ze er in het verleden nooit last van hebben gehad. Maar dat is een gevaarlijke gedachtegang. Het is juist omdat wij de meeste zaken op de voet volgen dat de problemen uitblijven. Niet iedereen is zich daarvan bewust en dat kan slecht aflopen. Een paar ondernemingen wacht een onaangename verrassing wanneer ze de deuren opnieuw zullen openen. Om nog maar te zwijgen van de buurtbewoners die nu al de dupe zijn van die lakse houding.”

Proactief Jette is primeur in België

Om doorgebeten elektriciteitskabels en andere nare gevolgen te voorkomen is een check-up op regelmatige basis dus essentieel. Het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) verplicht iedere plek waar voedsel om commerciële redenen in omloop is daarom een onderhoudscontract af te sluiten met een verdelgingsdienst.

“Het monitoren van de aanwezigheid van ongedierte in de zaak mag ook op eigen houtje gebeuren. Maar de regels daarvoor zijn net zo streng als de veiligheidsvoorschriften die wij hanteren,” verduidelijkt Janssens. Ook de gemeentebesturen zelf nemen stilaan het heft in eigen handen. “Jette is de eerste gemeente in België die zelf proactief de horeca opvolgt. In Molenbeek kunnen bewoners dan weer op kosten van de gemeenten ratten laten verwijderen. Zij doen daarvoor beroep op ons, maar wij factureren aan de gemeente.”

Broodnodige ratten

Voor wie met muizen zit geldt die gulle regeling wel niet. “Muizen kunnen zich al door een opening van amper 9 millimeter wringen. Ratten kunnen dat niet. Die banen zich enkel een weg langs de rioleringen. Ze zijn daardoor makkelijker op te sporen en te verdelgen. Het is aan de Brusselaar zelf om zijn woning zo hermetisch mogelijk af te sluiten en zo de kans op muizen tot een minimum te beperken.”

Hoewel er voortduren gejaagd wordt op ratten, zijn ze wel een essentieel onderdeel van het waterafvoersysteem. “Het is dankzij de ratten dat de rioleringen niet dichtslibben. Zij eten alles op wat ze op hun weg tegenkomen en zorgen er zo voor dat het water onophoudelijk kan blijven stromen," aldus Janssens nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, ongedierte, Rentokil, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni