Schrik niet als je een rat ziet op de Grote Markt

© Wikipedia
| Een rat (archiefbeeld).

Wie ’s avonds het lichtspektakel op de Brusselse Grote Markt gaat bewonderen, kan weleens ratten tegenkomen. Af en toe sluipt er zelfs eentje de kerstkribbe in. De stedelijke Dienst Ongediertebestrijding zet nochtans om de twee weken rattenvallen uit. “Ratten zullen er altijd zijn.”

Ratten springen steeds vaker in het oog in Brussel, nu ook op de Grote Markt in volle kerstperiode. Op de kasseien, op het plein of zelfs in de kerststal: verschillende horecazaken bevestigen dat ze regelmatig ratten zien zodra de avond valt.

“Ze dansen op de Grote Markt. ’t Is ook feest voor hen”, klinkt het bij restaurant El Greco. Net als buur Roy d’Espagne contacteren ze privébedrijven om de ratten bij hen te bestrijden. Chocolatier Neuhaus heeft er zelf geen last van, maar ziet er inderdaad regelmatig op het plein. “Mijn zoon zag er gisterenavond een rondkruipen in de kerststal.”

Doosje rattenval

Over hoe lang de ratten al opduiken, verschillen de meningen. De Roy d’Espagne en El Greco klagen dat het probleem al 15 jaar duurt, andere zoals Le Paon hebben nog maar sinds enkele maanden ratten gesignaleerd.

De Dienst Ongediertebestrijding van Brussel-Stad bevestigt dat ze er hun handen vol mee hebben. Zij krijgen sinds een klein jaar klachten binnen over ratten specifiek op de Grote Markt. “We zetten daarom rattenvallen uit onder de terrassen van de horecazaken, in doosjes. Die controleren en vervangen we om de 15 dagen.”

Onvermijdelijk

De ratten zullen er altijd zijn, nuanceert de Dienst. “Ze leven in kelders en riolen, en komen vooral tevoorschijn wanneer de vuilniszakken buitenstaan, op zoek naar eten.”

Ook bij privébestrijdingsdienst Rentokil is de toon relativerend. “Wij hebben de laatste tijd niet echt extra oproepen gekregen. Rondom de Grote Markt komen we al lang regelmatig ratten bestrijden. Daar staan nu eenmaal veel oude huizen met communicerende kelders.”

“Mogelijk zorgen de werken in de buurt dat mensen tijdelijk meer ratten opmerken,” zegt Rentokil. “Zodra de straat openligt, zoeken de diertjes immers een uitweg bovengronds. Net als in andere steden zijn ratten in Brussel moeilijk helemaal te vermijden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?