Brusselse brandweer waarschuwt voor CO-intoxicaties

Preventiecampagne rookmelders

De Brusselse brandweer is maandag tweemaal moeten uitrukken voor een CO-intoxicatie. In beide gevallen had de CO-melder gewerkt en bleven de bewoners van de betrokken woningen ongedeerd, maar de brandweer wijst aan de vooravond van de herfst op het gevaar van het geurloze gas. "CO-melders zijn goed maar preventie is beter", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Het is tijd om uw verwarmingstoestellen te laten nakijken en onderhouden."

De eerste oproep kwam maandagnamiddag uit een appartement in de Livornostraat in Sint-Gillis. Daar was een CO-melder in de technische ruimte afgegaan terwijl de bewoonster onder de douche stond. "Het waterverwarmingstoestel werd verzegeld en de gastoevoer werd dichtgedraaid in afwachting van een nazicht door een erkend technicus", zegt de brandweerwoordvoerder.

Korte tijd later volgde een tweede oproep, uit een appartement in de Franklinstraat in Brussel. Ook daar was de CO-melder in werking getreden. "De vier bewoners werden onderzocht door de mugarts maar hadden geen verzorging nodig", klinkt het. "Hier werden het verwarmingstoestel en de gasteller verzegeld, en zal ook een nazicht en onderhoud moeten gebeuren."

"De CO-melders hebben hun werk gedaan", gaat de brandweerwoordvoerder voort, "maar dergelijke toestellen kunnen ook zorgen voor een vals gevoel van veiligheid. Preventie is nog beter. Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, zorg voor een regelmatig onderhoud, laat de verplichte controle uitvoeren door een bevoegde persoon, en voorzie voldoende ventilatie en aanvoer van verse lucht, en een goede afvoer van de verbrandingsgassen. Het is nu het moment om het nodige nazicht en onderhoud te laten uitvoeren, met de herfst die voor de deur staat."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?