Buurt betoogt in Brabantwijk: ‘Wij zijn bang om buiten te komen’

AD
© BRUZZ - Belga
27/03/2023
Updated: 28/03/2023 13.27u

Vandaag organiseerde het comité ‘habitants du quartier Nord’ om tien uur een betoging voor politiecommissariaat 5, op de kruising van de Brabant- en de Weidestraat in Sint-Joost-ten-Node. Het twintigtal aanwezige buurtbewoners wil de “dramatische levensomstandigheden” in hun buurt op de agenda zetten.

Met de betoging klagen de buurtbewoners de onveilige toestand in de buurt aan. "Druggebruikers zorgen voor overlast en maken de buurt onveilig. In de inkomhallen van de huizen en voor de vitrines van de winkels ligt er glas en zwerfvuil", zegt een buurtbewoner. "Ik ben een slachtoffer."

"Er vinden moorden plaats", zegt Jo, die ook in de wijk woont. Volgens hem heeft dat alles te maken met verschillende drugsbendes die elkaar bekampen om territorium buit te maken.

“Er gaat geen dag of nacht voorbij zonder dat er zich ernstige incidenten voordoen”, klinkt het in een persbericht van het buurtcomité. Volgens de bewoners staat de lokale politie machteloos en kan ze de problemen in de Noordwijk niet meer aan. Daarom eisen ze dat er actie wordt ondernomen om de rust in hun straten te laten wederkeren.

(Drug)overlast

“Sinds een goed jaar lopen de problemen hier volledig uit de hand”, zegt Roland Poilvache van buurtcomité habitants du quartier Nord’. “Vooral het druggebruik zorgt voor veel problemen. Op een viertal plaatsen in de Noordwijk verzamelen zich op verschillende momenten van de dag crackgebruikers die zich agressief gedragen en alle regels aan hun laars lappen: ze breken binnen in appartementsgebouwen, vallen sekswerkers lastig, plegen diefstallen,...”

Volgens Poilvache beloven de autoriteiten telkens opnieuw dat er stappen zullen worden gezet om de criminaliteit aan banden te leggen, maar helaas vertalen die woorden zich nooit naar de realiteit.

“Mensen durven amper hun huis nog uit. Verschillende werkgevers die zich in de Noordwijk bevinden, moeten hun personeel met lijfwachten naar buiten escorteren,... Waar gaat dit naartoe?”, vraagt de buurtbewoner zich af.

Geen betoging tegen politie

De betoging vindt dan wel plaats voor het politiekantoor, maar de kritiek is niet gericht tegen te politie. Volgens het comité hebben winkeliers, inwoners en mensen die in de wijk werken het gevoel dat ze - net als de lokale politie - aan hun lot worden overgelaten. “De politie heeft veel te weinig personeel en middelen, negen op de tien keer kunnen ze niks doen", zegt Poilvache. "Is er net als in Antwerpen een verdwaalde kogel nodig die een gezin onnodig in een rouwproces duwt om eindelijk wat politieke aandacht te krijgen?"

"De politiediensten doen wat ze kunnen met de middelen die ze hebben", klinkt het bij Inge Paemen, ambtenaar bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij komt de buurtbewoners uit solidariteit ondersteunen.

Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Brussel Noord, was ook ter plekke. "Het is een wijk met veel problemen, maar ook een wijk vol energie en projecten. We zijn hier om te luisteren en samen te zoeken naar oplossingen."

Volgens de woordvoerster heeft het Brussels gewest reeds bijkomende politiepatrouilles ingezet, ook de federale politie zou in de wijk patrouilleren. "We hebben een goede samenwerking met de federale politie."

Over mogelijke toekomstige acties is Dereymaeker concreet. "We gaan toekomstige acties niet verbieden. Dat is de bevoegdheid van burgemeester Philippe Close (PS)."

Bewoners eisen acties van gewestelijke en federale overheid

Volgens buurtbewoner Thierry Balzat is de actie er in solidariteit met de politie: "Zij zijn net als ons slachtoffer van de situatie, rechteloosheid heerst hier in de buurt. De politiedienst wordt hier aan een triest lot overgelaten."

Balzat, informeel organisator van de actie, eist concrete acties van de gewestelijke én federale overheid. "Elke dag opnieuw vinden hier drama's plaats. De overheden beloven ons concrete acties, maar die worden nooit geconcretiseerd", vindt hij. "Als er niet snel iets verandert, dan zullen wij elke week opnieuw de straten in de Brabantwijk blokkeren."

Middels een eisenbundel vragen de buurtbewoners om de politie bijkomende middelen te geven en vragen ze expliciet aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om federale politie-eenheden in te zetten, een 24/7-noodlijn te installeren en een speciaal bevoegde magistraat te laten werken op de wijk. "Het is nog niet te laat."

De burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node, Emir Kir, uit zijn steun voor de betoging. "Wij kunnen niet anders dan delen in de bezorgdheid en de gevoelens van de bewoners en gebruikers van de Noordwijk. Wij hebben herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken en onze ministers verzocht om de veiligheid van deze kleine perimeter tot een nationale prioriteit te maken. Er is enige vooruitgang geboekt, maar dit is niet voldoende."

'Ik vrees voor het leven van mijn kinderen'

We spraken ook met een winkeluitbater in de Brabantstraat. In 2010 kreeg hij een gewapende bende over de vloer. Hij besloot om te blijven, maar moet met lede ogen aanzien hoe zijn wijk jaar na jaar verder ontspoort door de kleine criminaliteit en het drugsgeweld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni