Buurt in shock na dodelijke aanval: 'We konden niets meer voor haar doen'

© BRUZZ
| Op de plaats van de moord werden bloemen en kaarsen achtergelaten.

De dodelijke aanval op de 36-jarige Mouniah zondagavond in de Franz Guillaumelaan schudde de altijd rustige Paduwawijk wakker. Een steekpartij, veel politieagenten en een helikopterzoektocht: dat zijn de buurtbewoners hier niet gewoon. Na een onrustige nacht blijft de dood van de moeder van drie kinderen de gemoederen in Evere beroeren. “Ik weet dat het een geïsoleerd geval is, maar ben toch bang voor mijn kinderen.”

“De wereld is om zeep, meneer. En Evere wordt mee in de zotheid gesleurd”, roept een passant ons vanuit zijn grijze wagen toe wanneer een BRUZZ-reporter aan de plaats delict aan de bushalte Artémis staat. Van de moord op de 36-jarige Mouniah is hier ruim zestien uur na de feiten nog weinig te zien. Enkel de achtergelaten bloemenkransen en een zoekactie van de politie op een nabijgelegen braakland verraden dat zich hier gruwelijke taferelen afspeelden.

Overal bloed

Mohamed (33) stapte zondagavond rond 19.45 uur nog even zijn appartement uit om een avondwandeling te maken. Op zijn dorpel werd hij door een andere man vastgeklampt. “Heeft u geen jongeman met een zwarte hoody zien weglopen?”, vroeg hij in paniek. Seconden na de gruwelfeiten hadden een aantal omstaanders een vruchteloze achtervolging ingezet op de dader, die na een massale klopjacht door politie uiteindelijk vrij snel gevat kon worden.

Samen met de andere buurtbewoner begaf een onwetende Mohamed zich naar de rotonde op de Franz Guillaumelaan. “Ik kwam hier aan en had meteen begrepen waarom zo’n hetze nodig was”, vertelt de dertiger. “Overal was bloed. Op de grond lag een kinderwagen met ernaast een krijsende baby en heel wat mensen in paniek.”

20210531_POLITIE_ZOEKACTIE_MOORD_EVERE
© BRUZZ
| De politie kamde maandag een lap grond uit op zoek naar het moordwapen.

Volgens ooggetuigen werd de 36-jarige moeder - met haar baby op terugweg van een bezoek aan de slager - lastiggevallen door een man die haar al een tijdje achtervolgde. Het kwam tot een intense ruzie. “Ik hoorde het geschreeuw tot boven”, vertelt MIVB-buschauffeur Robin, die tegenover de plaats van de moord woont. “Het is hier nogal een kalme wijk, dus het was me opgevallen. Maar ik waste rustig voort af. Tot ik plots ik een enorm luid gegil hoorde. Wat ik nadien zag, was pure horror.”

Die schreeuw lokte ook de aandacht van Amin Hassan, die een kleine buurtwinkel uitbaat op de Guillaumelaan. Hij was op dat moment net zijn zaak aan het afsluiten en haastte zich meteen naar de overkant van de straat. “Ik wilde haar nog helpen”, getuigt een aangeslagen Amin. “Ook twee andere vrouwen schoten te hulp. We probeerden het bloeden te stoppen, maar we konden eigenlijk niets meer doen.”

Amin liet de ambulance bellen, maar dat mocht niet baten. In het ziekenhuis overleed ze aan haar verwondingen. Vier jonge mannen zetten de achtervolging in op de dader. Ze probeerden hem in het nauw te drijven, maar dat mislukte.

Ooggetuige Amin Hassan doet zijn verhaal.

Het gerucht deed even de ronde dat de dader met de baby op de vlucht was geslagen, maar dat werd snel ontkracht door politie en parket. Een koppel dat vlakbij de plaats delict woonde, ontfermde zich over de pasgeborene om het later op de avond af te staan aan maatschappelijk werkers van de gemeente Evere. Mouniah laat haar man en hun drie kinderen achter.

De helse gebeurtenis van zondagavond slaat een diepe wonde in de doorgaans zo rustige woonwijk in Evere. “Er gebeurt hier nooit wat”, benadrukt Mohamed. “Het is hier altijd rustig. En dan plots honderden agenten in de omgeving, ik schrok ervan. Dat hier nu, op klaarlichte dag, voor onze ogen een jonge vrouw wordt neergestoken is wraakroepend, triest en choquerend. Het was een verschrikkelijk beeld dat voor eeuwig op mijn netvlies zal branden.”

Verschillende buurtbewoners zitten nu zelf met de daver op het lijf. Zo ook Magda, een jonge moeder van twee kinderen. Samen met haar zoontje van vier jaar oud keerde ze net terug van school. “Toen ik het nieuws hoorde, was ik echt bang. Zelfs al weet ik dat het een geïsoleerd geval is. Deze ochtend durfde ik amper buiten om hem naar school te brengen. Ik woon in de Dunantwijk, maar moet hier elke dag langs”, vertelt ze.

Onbekende dader

Voor Magda kwam het horrorverhaal ook heel dicht bij haar eigen leefwereld. “Ik ga namelijk zelf regelmatig ’s avonds met mijn kleinste dochter in de buggy wandelen als ze moeilijk de slaap kan vatten. Misschien had deze moeder hetzelfde idee… Het is ook zo ontzettend triest voor de kinderen die achterblijven. Wie doet nu zoiets? Elk moederhart breekt in duizend stukjes.”

Nog volgens een aantal buurtbewoners zou de vermoedelijke dader een ex-man zijn van het slachtoffer, maar dat ontkent de familie. De dader zou een onbekende zijn die haar vanuit de slager is achtervolgd. Volgens La Capitale gaat het om Andy K., 21 jaar en gedomicilieerd in Anderlecht. Vermoed wordt dat hij geestesziek is, want hij zou al eens geïnterneerd zijn. Hij is bekend bij de politie voor meer dan 25 misdrijven. “Verschillende onderzoeksdaden zijn lopende om de exacte omstandigheden van de feiten te achterhalen”, blijft parketwoordvoerder Martin François op de vlakte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?