Child Focus heeft nieuwe preventietool tegen tienerpooiers

© Belgaimage
| Child Focus geeft jeugdwerkers een reeks handvaten om tienermeisjes te informeren over loverboys.

Met de preventietool 'Girl Power Squad' (GPS) wil Child Focus jeugdwerkers helpen om tienermeisjes te informeren en te sensibiliseren over het gevaar van tienerpooiers. Die tool bestaat al anderhalf jaar in het Nederlands en is nu ook vertaald in het Frans. Zo kan de Franstalige jeugdhulp er ook mee aan de slag.

De GPS-tool bestaat nu al een tijd in het Nederlands en dat blijkt een succes: al meer dan 300 jeugdhulpverleners hebben een account aangevraagd. Met dat account krijgen ze toegang tot een reeks pedagogische handvaten, zoals rollenspelen, om te gebruiken in hun eigen werking.

"300 professionelen uit de sector is een mooi cijfer", zegt Stephan Smets van Child Focus aan BRUZZ. "Maar in Brussel valt het op dat in dergelijke jeugdhulpvoorzieningen soms meisjes verblijven die niet altijd Nederlands spreken. Dan is de Franstalige tool ook aangewezen."

Meisjes in (bijzondere) jeugdhulpinstellingen zijn soms het doelwit van loverboys, wat een vorm is van seksuele uitbuiting. "We willen ervoor zorgen dat meisjes tenminste weten dat tienerpooiers bestaan", zegt Smets. "Als er een jongen naar haar toekomt die wat ouder is en haar overlaadt met geschenkjes en aandacht, haar afzondert van haar omgeving, druk uitoefent enzovoort, dan krijgt ze al handvaten om daarmee om te gaan. Aangezien we op voorhand niet weten wie de slachtoffers zullen zijn, gaat het om brede preventie." Meer bepaald richten ze zich op alle meisjes vanaf 11 jaar die in een jeugdinstelling verblijven.

Die Franstalige tool is te vinden via de website www.stopproxenetes-ados.be. In het Nederlands kunnen jeugdwerkers terecht op de website www.stoptienerpooiers.be. Professionele hulpverleners kunnen zich daar inschrijven voor een driedaagse opleiding en krijgen nadien toegang tot de oefeningen op de website. Het gaat wel enkel om oefeningen om binnen de bestaande jeugdhulpvoorzieningen te gebruiken. Tienermeisjes die gewoon thuis wonen, worden er niet mee geholpen.

Brusselse slachtoffers

Vorig jaar kreeg Child Focus een 40-tal meldingen over tienerpooiers in het hele land. Voor Brussel afzonderlijk zijn er geen cijfers. Vorig jaar toonde een studie wel aan dat de problematiek zich in Brussel niet enkel bij kwetsbare meisjes in de jeugdhulp voordoet, maar ook bij meisjes in de rijkere Brusselse gemeenten, die nog thuis wonen. Verder zijn er nog slachtoffers van mensenhandel waar de problematiek rond tienerpooiers niet altijd als dusdanig wordt onderscheiden, maar wel aanwezig kan zijn.

Wie vragen heeft over tienerpooiers, sextortion, grooming en sexting, kan altijd terecht op het gratis nummer van Child Focus, 116 000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?