Close bij Wilmès voor bespreking Black Lives Matter-protest: 'Constructief gesprek'

© Belga
09/06/2020
Updated: 09/06/2020 17.15u

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft dinsdagochtend een gesprek gehad met premier Sophie Wilmès. Close werd uitgenodigd na het Black Lives Matter-protest van afgelopen weekend in de hoofdstad. Hij werd vergezeld door de korpschef van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, Michel Goovaerts. "Het was een constructief gesprek", aldus Close. Meer commentaar geeft hij voorlopig niet.

De betoging ter nagedachtenis van George Floyd deed vragen rijzen. Zo waren er wel heel veel mensen samengetroept, en dat in coronatijden. Bovendien kwam het nadien tot stevige rellen en werden winkels geplunderd. Daarbij werd geopperd dat de burgemeester de opdracht zou hebben gegeven niet of te laat op te treden, wat elders werd ontkend.

Wordt de burgemeester nu op de vingers getikt? "De instellingen moeten gerespecteerd worden, dat is wat de bevolking van ons verwacht," reageerde Close. Hij benadrukte dat hij sereen naar de ontmoeting met de eerste minister trok. Even later kwam ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan het kabinet van de premier aan.

"Het was een constructief gesprek", zei Close na afloop. "Er werd aan herinnerd dat België nog steeds in een gezondheidscrisis zit, en dat de bescherming van de gezondheid van de mensen boven alles prioritair moet blijven", klonk het bij het kabinet van de premier. Dat herhaalde Close na het gesprek met de premier. "De gezondheidscrisis blijft prioritair", aldus Close. En of de premier boos op hem was? "Nee." Meer commentaar wilde de burgemeester niet geven.

De volgende bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad zal zich ook buigen over het perspectief "voor mensen die hun mening willen uiten." "Bedoeling is de vrijheid van meningsuiting te rijmen met de gezondheidsvoorschriften in de deze covidcrisis en het beheer van de openbare orde", klinkt het in een mededeling van de premier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Samenleving , burgemeester Philippe Close , Michel Goovaerts , premier Sophie Wilmès , BLM-protest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni