Het nieuwe College van burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen van Brussel-Stad
© PhotoNews | Philippe Close (PS) merkte tijdens een woelige gemeenteraad op dat een vakbond de hoofdcommissaris van de Brusselse politie viseert. Hij vroeg dat uitdrukkelijk niet meer te doen en 'op hem te schieten'. "Ik ben de enige verantwoordelijke," zei hij daarover nog.

Close op gemeenteraad: 'Stad Brussel zal tussenkomen voor geleden schade van handelaars'

© Belga
09/06/2020

De Brusselse gemeenteraad eindigde maandagavond met een stevig debat over de rellen die zondag ontstonden na afloop van de Black Lives Matter-betoging. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) kreeg er de wind van voren, maar hield voet bij stuk over zijn beslissing om de betoging te laten doorgaan. "De stad Brussel zal tussenkomen voor de geleden schade van de handelaars," gaf de burgemeester wel nog mee.

Vanuit liberale hoek kwamen dezelfde verwijten terug die ook al tijdens de dag werden geopperd. David Weytsman (MR) vroeg zich af waarom de burgemeester het bevel voor de politie had tegen gehouden. Maar dat ontkende de Brusselse burgervader opnieuw ten stelligste.

'Nooit gevraagd om niet in te grijpen'

"We hebben altijd gezegd dat ze moesten ingrijpen, we hebben nooit het bevel gegeven om niet te tussen te komen op het moment dat het escaleerde," aldus Close. Op de stakingsaanzegging van de politievakbonden NSPV en VSOA wilde de Brusselse burgemeester weinig kwijt, al liet Close wel blijken dat er één vakbond specifiek zijn hoofdcommissaris viseert.

"Ik zal ook tegen de vakbond zeggen dat ze op mij moeten schieten, niet op mijn hoofdcommissaris. De schuldige ben ik," stelt hij. N-VA-gemeenteraadslid Matthias Vanden Borre was misnoegd over het feit dat ondanks de coronamaatregelen zomaar 10.000 mensen op straat mochten komen.

"Door uw roekeloze beslissing hebt u ons blootgesteld aan de sluipmoordenaar COVID-19. Hierdoor zullen doden vallen en die hebt u op uw geweten," stelt Vanden Borre.

'Schandalig wat er gebeurd is met handelaars'

Els Ampe (Open VLD) en Bianca Debaets (CD&V) kaartten vooral het feit aan dat de handelaars die nog maar net hun winkel hebben geopend nu terug moeten sluiten na het vandalisme en de plunderingen.

"Wat er gebeurd is bij de handelaars is schandalig. Daarmee ga ik akkoord. We hebben ze deze ochtend ontmoet en de stad Brussel zal tussenkomen voor de geleden schade," verzekert burgemeester Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Veiligheid, Samenleving, burgemeester Philippe Close, Black Lives Matter-protest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie