Close verbiedt manifestaties, coronacritici toch op weg naar Brussel

© Saskia Vanderstichele
| Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad
Updated: 28-05-2021 - 13:44

Philippe Close (PS) geeft geen toelating voor de geplande manifestatie van coronacritici uit heel Europa deze zaterdag in het Ter Kamerenbos. De politie zal de nodige middelen inzetten. Dat bevestigt het kabinet-Close aan BRUZZ. Ondertussen blijven verschillende actiegroepen afspreken om zaterdag samen te komen in Brussel.

Morgen/zaterdag zijn in Brussel verschillende manifestaties gepland, onder meer in het Ter Kamerenbos. Coronacritici uit binnen- en buitenland willen daar samenkomen voor een mars naar het Europees parlement. De organisatoren spreken van mogelijk 40.000 deelnemers. Bovendien zijn er nog mensen die naar het Ter Kamerenbos willen trekken voor een officieuze 'La Boum 3'. Aanhangers van de voortvluchtige militair Jürgen Conings opperen tenslotte om zich aan te sluiten bij deze manifestaties.

Burgemeester Philippe Close verduidelijkt dat er geen toelating is voor deze bijeenkomsten. "De betogingen van Europeans United, La Boum 3 en Als 1 man achter Jürgen zijn alledrie niet toegelaten wegens het niet naleven van de coronamaatregelen", zegt zijn woordvoerster Maïté Van Rampelberg donderdag.

Woensdag zei een organisator van Europeans United nog aan BRUZZ dat zij een toelating verwachtten. Zij beroepen zich op de grondwet. In online chatgroepen zeggen de organisatoren ook nog altijd aan hun volgers dat de betoging is toegelaten. De oproep om naar Brussel te komen, blijft ook circuleren in de chatgroep van 'Als 1 man achter Jürgen'.

Politie aanwezig

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zal zaterdag aanwezig zijn. "Wij zullen gepast optreden. We hebben personeel en middelen voorzien om omkadering te voorzien voor de verschillende manifestaties", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Het kan zijn dat zij daarvoor beroep doen op andere politiezones of de federale politie.

In totaal zijn er zaterdag 9 manifestaties gepland op het grondgebied van Brussel-Stad. In het centrum van Brussel is de betoging van La Santé en Lutte wel toegelaten. Die is georganiseerd door de vakbonden en vindt plaats aan het Centraal Station om 15 uur. De organisatoren verwachten daar tot 3.000 deelnemers. Volgens de huidige coronamaatregelen geldt nog altijd een maximum van 50 aanwezigen.

Vrijdagavond

Enkele leden van Europeans United stellen intussen voor om vrijdagavond al samen te komen in het Ter Kamerenbos voor een picknick met drank en muziek. "Dit is bedoeld voor mensen die veel te vroeg in Brussel zijn beland of die zich behoorlijk vervelen", klinkt het in de chatgroep van Europeans United. In die chatgroep regelen de deelnemers vervoer en slaapplaatsen voor zaterdag. Europeans United heeft de oproep om vrijdagavond al te komen, daarna zelf gedeeld in de chatgroep 'Als 1 man achter Jürgen'.

De lokale politie geeft geen commentaar op de mogelijke bijeenkomst van vrijdagavond. Het is onduidelijk hoeveel mensen inmiddels in Brussel zijn toegekomen voor de geplande acties.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?