Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad.

Close wil noodcentrum voor drugsverslaafden oprichten

CD
© BRUZZ - Belga
25/08/2023

De Brusselse burgemeester Philippe Close wil een noodcentrum voor drugsverslaafden oprichten. Ook dat kan de situatie aan het Zuidstation verbeteren, zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Wie denkt dat meer politie het enige antwoord is, dwaalt."

Al weken beroert de situatie rond Brussel-Zuid de gemoederen. Vooral drugsverslaafden veroorzaken overlast.

Close (PS) benadrukt opnieuw dat hij als burgemeester van de stad Brussel niet bevoegd is voor het grondgebied van het station. Om een doorbraak te forceren, is volgens hem echter een samenwerking tussen verschillende niveaus noodzakelijk.

Close erkent dat de versterking van de politie ter plaatse van groot belang is. Hij heeft zelfs al personeel uitgeleend aan de federale politie. "Maar wie denkt dat dat het enige antwoord is, dwaalt", zegt de burgemeester in Het Laatste Nieuws. "De politie kan ingrijpen op de publieke orde. Dan houdt men zware verslaafden aan, men steekt ze zes uur in het cachot en dan? Dan zijn ze weer vrij. Af en toe komen ze voor het gerecht, maar dat is zeldzaam. Wat doen we dan met die mensen? Ze negeren? Het is de enige ziekte die we criminaliseren en waar we niet over spreken."

Close wil daarom een nieuwe aanpak uitwerken waarbij de politie aangehouden drugsverslaafden naar een gloednieuw noodcentrum in het openbare Brugmann-ziekenhuis kan brengen. Daar kunnen ze in overleg met psychiaters een plan uitwerken om te ontwennen.

De Brussel Interventiedienst Psychiatrie (BRUSIP) wordt een pilootproject. Close hoopt dat andere overheden het plan mee zullen financieren, maar wil niet op die goedkeuring wachten.

Ondertussen ligt bij het Brussels Gewest een plan om tegen 2027 een tweede gebruikersruimte te installeren. Close wil de capaciteit graag opdrijven door sneller een tweede locatie te openen en wil daarbij niet wachten tot andere beleidsniveaus met geld over de brug komen. "Als het zo lang duurt financier ik het zelf tegen volgend jaar. De urgentie is te groot."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Dealen met drugs , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni