Criminaliteit zakt met 30 procent door coronamaatregelen

Woninginbraak, een steeds terugkerend probleem in de eindejaarsperiode Woninginbraak, een steeds terugkerend probleem in de eindejaarsperiode
© PhotoNews
| Woninginbraak (archiefbeeld).
© PhotoNews
| Woninginbraak (archiefbeeld).

Door de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. De criminaliteit daalt over de hele lijn. Er is ook nog geen verschuiving naar diefstallen op lege winkels of in verlaten bureaus.

Dat schrijft de krant De Tijd dinsdag. Die deed een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen.

"Er worden een pak minder misdrijven vastgesteld", bevestigt Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die alle politiekorpsen in ons land overkoepelt. "We hebben nog geen precieze cijfers, maar het zou gaan over een daling met zo'n 30 procent."

Er zijn minder verkeers­ongevallen, omdat er minder verkeer op de baan is en er zijn ook minder vechtpartijen. "De criminaliteit daalt eigenlijk over de hele lijn", aldus Paelinck. Er lijkt nog geen verschuiving te zijn naar bijvoorbeeld meer inbraken in leegstaande bedrijvenkantoren, in gesloten winkels of op stilgelegde bouwwerven.

Minder mensen voorgeleid

Ook bij de onderzoeksrechters worden er opvallend minder mensen voorgeleid voor een eventuele aanhouding. "We zien dat er op het terrein minder zaken gebeuren. We zien bijvoorbeeld minder Roemeense bendes die ergens inbreken of in een winkel stelen, omdat die gesloten zijn of iedereen er op zijn qui-vive is", zegt Philippe Van Linthout.

"Hetzelfde geldt voor drugshandelaars: het valt nu op als je met een groep op straat staat", gaat de voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters voort. "Dat valt dus wat stil en dat is goed. Als onderzoeksrechters zijn we nu veel meer van dienst, omdat collega-rechters elders in de rechtbank zijn ingeschakeld wegens ziektes."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?