Crisiscel Cultuur vraagt heropening sector op volle capaciteit vanaf september

© Open Air Club
| Het is bijna 18 maanden geleden dat er officiëel mocht worden gefeest zonder masker of social distancing.

De Crisiscel Cultuur vraagt in de aanloop naar het Overlegcomité, komende vrijdag, de heropening van de cultuursector op volle capaciteit vanaf 1 september. "Vanuit een dringende economische en maatschappelijke noodzaak na 18 maanden sluiting", zegt Frederik Sioen, woordvoerder van Crisiscel Cultuur.

Indien het Overlegcomité beslist dat de gezondheidssituatie het alsnog niet toelaat om voor de volledige vrijheid te gaan, dan pleit de Crisiscel voor de uitbreiding van het Covid Safe Ticket naar culturele evenementen die werken voor kleinere publieksgroepen (dus onder de 1500). "Wat nu kan voor de grote events, moet evenzeer kunnen voor kleinere activiteiten", zegt Frederik Sioen, woordvoerder van Crisiscel Cultuur.

Volgens de Crisiscel moet dit een tijdelijke maatregel zijn. "Organisatoren moeten er nog steeds voor kunnen kiezen te werken binnen het huidige kader of met toelating van de lokale overheid als zij beslissen het Covid Safe Ticket niet toe te passen", klinkt het.

Als er beslist wordt niet naar volledige heropening te gaan, dan vraagt de Crisiscel om de steunmaatregelen voort te zetten. "We moeten kunnen werken in rendabele omstandigheden. Als dat niet kan toegestaan worden, dan eist de cultuursector de verderzetting of heropname van de steunmaatregelen: verlenging tijdelijke werkloosheid corona, (dubbel) overbruggingsrecht, beschermingsmechanismes en de globalisatiepremie."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?