De bubbel van vijf blijft: Nationale Veiligheidsraad kondigt nieuwe maatregelen aan

© BRUZZ
20/08/2020
Updated: 20/08/2020 17.17u
Ook in:
nl fr

Alle kinderen gaan vanaf 1 september weer naar school en theaters, cinema's en gebedshuizen mogen opnieuw tot 200 personen ontvangen. De bubbel van vijf vaste contacten blijft wel gelden. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) zopas aangekondigd op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

Premier Wilmès benadrukte bij de start van de persconferentie dat de coronamaatregelen die vorige maand waren afgekondigd, wel degelijk effectief zijn gebleken. "De besmettingen beginnen te verminderen, maar het virus blijft helaas nog circuleren. Dat betekent dat we inspanningen moeten blijven leveren", zei Wilmès.

De bubbel van vijf vaste contacten blijft daarom nog de volledige maand september behouden. "Ik wil verduidelijken dat elk van ons zijn vrienden en familie nog kan zien, zolang je maar niet met meer dan tien personen op hetzelfde moment samenkomt en met die mensen de sociale afstand respecteert", verduidelijkte Wilmès daarover. "De bubbel gaat om vijf personen met wie je dichter contact kan hebben, zoals een knuffel of een langere discussie."

Scholen open

De verspreiding van het virus is nog altijd reëel, zei de premier, "maar onder controle". Dat betekent dat alle kinderen vanaf 1 september weer naar school kunnen, volgens de regels van 'code geel'. Leerlingen ouder dan 12 jaar zullen een mondmasker moeten dragen, net als de leerkrachten. In geval van een lokale piek zou in overleg met de gemeente wel beslist kunnen worden om de lessen in te perken.

Voor het hoger onderwijs volgt in de loop van september nog verder overleg, met als doel "de regels op de studentencampussen te harmoniseren".

Shoppen met twee

Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van winkeluitbaters, is beslist dat men nu met maximaal twee personen mag gaan shoppen en voor een onbeperkte duur. "We rekenen op ieders verantwoordelijkheidszin om wachtrijen te vermijden", zei de premier daarover. Winkeluitbaters kunnen zelf wel nog beslissen om maximaal één persoon per bubbel toe te laten.

In winkelstraten of op drukke plaatsen blijft het dragen van een mondmasker "aangeraden" en het is aan de lokale besturen om te beslissen of dit verplicht moet worden. In het hele Brussels gewest is dat al het geval, maar er komt dus geen veralgemeende, nationale mondmaskerplicht.

Evenementen tot 200 personen

Theaters, concertzalen, cinema's, auditoria, gebedshuizen en sportwedstrijden mogen vanaf september tot 200 personen ontvangen als zij binnenshuis doorgaan, en tot 400 personen in openlucht. Telkens blijft het verplicht dat alle toeschouwers een mondmasker dragen.

Voor begrafenissen is beslist dat de recepties opnieuw tot 50 personen mogen ontvangen, mits zij de regels die gelden in de horeca respecteren. Om koppels waarvan één van de partners in het buitenland woont meer perspectief te geven, is nu beslist dat deze partners elkaar ook mogen bezoeken. Zij moeten wel kunnen bewijzen dat ze een "duurzame relatie" hebben, wat betekent dat zij minstens een jaar voorafgaand de aanvraag samen waren, hebben samengewoond in het buitenland of samen een kind hebben.

Voor de rusthuizen gelden geen nieuwe maatregelen wat betreft bezoek. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte dat de situatie wordt opgevolgd, "maar we zitten helemaal niet in een situatie zoals aan het begin van de epidemie, toen we te weinig materiaal en testen hadden." De teststrategie in de Brusselse rusthuizen is uitgebreid, zei Vervoort.

Lange termijn

"We willen afstappen van het crisismanagement en nadenken over een duurzaam risicomanagement", zei de premier tenslotte. Ze nodigt expertencomité Celeval, maar ook andere specialisten zoals psychologen, uit om na te denken over nieuwe regels die we op lange termijn kunnen volhouden.

Een volgende Veiligheidsraad staat gepland voor eind september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, nationale veiligheidsraad, coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni