Debaets pleit voor uitbreiding rookmelderplicht in Brussels Gewest

© PhotoNews
| De Brusselse brandweer.

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) pleit ervoor om de rookmelderplicht in het Brussels Gewest, die minder streng is dan in de andere gewesten, te veranderen. Ze verwijst naar de Brussels brandweer die "adviseert om de ongelijkheid tussen de gewesten weg te werken", wat voor heel wat meer brandveiligheid zou zorgen in het Gewest.

In Vlaanderen en Wallonië beschikt zowat driekwart van alle woningen over rookmelders, in het Brussels Gewest ligt dat aandeel op 65%. "Dat verschil kwam er volgens de recentste Brandveiligheidsmonitor uit 2018 pas de afgelopen jaren", weet Bianca Debaets. "Tot 2016 stond Brussel wel op gelijke hoogte met de andere gewesten, maar door de minder strenge regels in ons gewest is het aantal rookmelders fors teruggelopen - met heel wat extra veiligheidsrisico's tot gevolg. De Brusselse wetgeving voorziet momenteel enkel het verplicht ophangen van rookmelders in huurwoningen."

En dat heeft volgens de CD&V-politca gevolgen door de brandveiligheid. Jaarlijks vinden er ook meer dan 1.800 woningbranden plaats in het Brussels Gewest. In 2019 leidde dat nog tot 3 overlijdens en 111 weggevoerde personen. In het eerste semester van 2020 ging het om 2 overlijdens en 74 vervoerde personen.

"Dat bewijst toch dat het aantal woningbranden in Brussel niet onderschat mag worden", gaat Debaets verder. Ze verwijst ook naar het advies van de Brusselse brandweer om de bestaande wetgeving uit te breiden naar alle woningen in het Brussels Gewest. "Het zou een zeer goede zaak zijn indien de rookmelderplicht inderdaad verstrengd wordt", vindt Debaets. "Het is positief om te zien dat staatssecretaris Pascal Smet aan het bekijken is met zijn collega Nawal Ben Hamou, die bevoegd is voor Huisvesting, om de regelgeving rond rookmelders verder uit te breiden. Hopelijk kunnen ze snel de volgende stappen presenteren aan het parlement."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?