Directeur UZ Brussel: ‘Draaiboek voor tweede coronagolf ligt klaar’

© Saskia Vanderstichele
| Marc Noppen windt er geen doekjes om. "Hoe er vandaag aan contactopsporing wordt gedaan, dat werkt gewoon niet."

Directeur van het UZ Brussel Marc Noppen kijkt vol ongeloof naar de politieke aanpak van de coronacrisis. Vooral de manier hoe op dit moment aan contactopsporing wordt gedaan omschrijft hij als een fiasco. Zelf lijkt het ziekenhuis wel voorbereid te zijn op een tweede coronagolf. “Het plan ligt er. We weten perfect wat we gaan doen als de curve verder blijft stijgen.”

“Het is duidelijk dat er een knik in de curve is”, zegt directeur van het UZ Marc Noppen in een gesprek met VRT NWS. “De ziekenhuizen werken vandaag in overdrive om de achterstand in de behandeling van andere ziekten in te halen. Het personeel heeft geen moment rust gehad, geen moment van rouw, van viering... Het gaat van de ene drukte naar de andere. Als daar dan opnieuw een coronagolf komt tussenfietsen, dan ben ik wel bang,” geeft hij toe.

1716 Marc Noppen 1

Maar Noppen zegt dat het UZ goed voorbereid aan de start van een volgend gevecht zal staan. “Het draaiboek is rond. We weten perfect wanneer en wat we zullen doen. Voor alle duidelijkheid: een stijging van het aantal ziekenhuisopnames is er momenteel niet. Maar de trend is gezet. De cijfers stijgen al twaalf dagen op rij. Het kan snel volledig de verkeerde kant opgaan en dan moeten we klaar zijn.”

‘Contacttracing op deze manier werkt niet’

Contacttracing, ofwel het gericht opsporen van het aantal personen waarmee een besmet persoon in contact is geweest, om die vervolgens in quarantaine te plaatsen, moet een nieuwe uitbraak van de epidemie voorkomen. Maar dat systeem draait op dit moment volgens Noppen volledig in de soep.

“Het werkt simpelweg niet. Enkele maanden geleden heeft men dit aangekondigd, met een investering van 100 miljoen euro. Ik begrijp dat niet. We hebben in dit land zoveel reisbijstandsverzekeringen. Die hebben infrastructuur, een IT-systeem, zorgkundigen, en alles is GDPR-proof. Waarom hebben ze die niet ingeschakeld en een scenario gegeven?” vraagt hij zich af.

“Die mensen doen niets anders, in het toeristisch seizoen bellen ze duizenden mensen per dag. Het is geen rocketscience he. Je hebt enkel een rechtstreekse lijn nodig naar de labo’s en een goed uitgewerkt plan voor alle actoren. Maar in de plaats daarvan hebben ze iets nieuws in elkaar geknutseld dat duidelijk te wensen overlaat,” aldus Noppen nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?