De luchtverkeerstoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, en een vliegtuig van Brussels Airlines

Dit jaar al ruim 2 miljoen euro onderschept op Brussels Airport

© Belga
28/06/2023

In de maanden januari tot en met mei van dit jaar is al 2 miljoen euro cash onderschept op de luchthaven van Zaventem. Dat blijkt uit cijfers van de douane, die de aankomende passagiers controleert. Ook het aantal ongeldig binnengebrachte juwelen is toegenomen. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kwam woensdag een handje toesteken op de luchthaven.

In dezelfde periode vorig jaar werd een goede 1,1 miljoen euro cash gevonden. De stijging is volgens Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal bij FOD Financiën - Douane en Accijnzen, onder meer te wijten aan het toenemend aantal passagiers op de luchthaven. "Er zijn meer vluchten en meer passagiers, dus heb je ook meer vaststellingen van overtredingen", vertelt Vanderwaeren. "Maar ook als we daarmee rekening houden, doen we meer vaststellingen dan een paar jaar geleden."

Wie terugkomt van vakantie via de luchthaven, mag cash geld tot 10.000 euro meenemen zonder daarvan aangifte te doen. Vanaf 10.000 euro moet je dat wel doen: dat kan rechtstreeks bij de douane na de bagageafhandeling. Er is geen maximumbedrag dat mensen in hun valiezen mogen steken.

De helft van het onderschepte geld werd teruggevonden door cashhond Bella, die woensdag ook aan de slag was. In de bagage van een jongedame rook ze cash geld, wat uiteindelijk 35.000 euro bleek te zijn. Het andere miljoen is ontdekt door scantoestellen en door de douane die valiezen fysiek opent.

Rolex

De douane heeft dit jaar daarnaast een opvallende stijging in het aantal onderschepte juwelen opgemerkt. In de periode van januari tot en met juni zijn er 348 overtredingen vastgesteld, tegenover 125 in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de douane heeft de stijging te maken met een betere inzet van het detectiemateriaal.

Als een passagier juwelen of andere voorwerpen met een totale waarde van 430 euro of meer bij heeft, is hij of zij ook verplicht die aan te geven bij de douane. "Als je dat niet doet, kan er een boete volgen, die kan oplopen tot 30 procent van de waarde van het voorwerp", vertelt Vanderwaeren. "Een Rolex-horloge van 200.000 euro bijvoorbeeld niet aangeven, kan je duur komen te staan."

Boetes voor het niet aangeven van cash gaan van 750 tot 1.250 euro. Als er vermoedens zijn van witwassen of andere overtredingen, voert de politie verder onderzoek uit. De douane controleert voorts onder meer op namaakproducten, sigaretten, dieren en voeding. Woensdag werd zo bijvoorbeeld een lading bushmeat teruggevonden.

"Mensen weten niet altijd wat ze mee terug naar huis mogen nemen na een reis", zegt Financiën-minister Van Peteghem. "We willen passagiers duidelijk informeren over wat wel en niet mag: op de website van de FOD Financiën is daarom een duidelijke en gedetailleerde informatiebrochure te vinden. Tijdens de zomerperiode zorgen we ook voor extra personeel bij de douane, zodat de controles vlot kunnen verlopen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni