| Olivier Vandecasteele in het vliegtuig naar België.

Dreiging tegen België verminderd na overdracht Assadi

© Belga
01/06/2023

Door de overbrenging van de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi aan Iran in ruil voor Olivier Vandecasteele is de dreiging tegen ons land en onze landgenoten verminderd. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) donderdag in de Kamer verklaard, op basis van informatie van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Hun lot was "een-op-een verbonden", benadrukte de minister.

Na 455 dagen onschuldige gevangenschap in een Iraanse cel kwam Vandecasteele net geen week geleden terug aan in ons land. In ruil voor zijn vrijlating werd Assadi overgedragen aan Iran. Assadi werd in ons land tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn rol in het beramen van een verijdelde terreuraanslag in 2018 in de buurt van Parijs.

Vragenvuur in de Kamer

Peter De Roover (N-VA), Ellen Samyn (Vlaams Belang) en Sophie Rohonyi (DéFI) vuurden tijdens interpellaties in de Kamer een pak vragen af over de deal met Iran richting minister Van Quickenborne en zijn collega van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Zij wilden vooral weten wat de toekomst brengt en hoe een volgende geval als dat van Olivier Vandecasteele zal worden voorkomen.

Veel nieuwe informatie kwam uit de antwoorden van de ministers niet naar voren. Van Quickenborne herhaalde dat sinds de arrestatie van de verdachten voor de aanslag eind juni 2018, ons land het mikpunt was van dreigingen uit Iran. "Het is die dreiging en de latere veroordeling die het lot van Olivier Vandecasteele hebben bepaald en niet het verdrag" dat ons land met Iran sloot over de overbrenging van elkaars veroordeelden. Zoals bekend werd dat verdrag uiteindelijik niet gebruikt om Vandecasteele vrij te krijgen, maar werd teruggegrepen naar een artikel uit de Grondwet. Die piste werd bevestigd door "meerdere constitutionalisten", luidde het.

'Nog 25-tal Europeanen in Iraanse cel'

Het was na het eerste schorsingsarrest van het Grondwettelijk Hof van het overbrengingsverdrag dat naar een alternatieve weg werd gezocht. "Omdat in 99,9999 procent van de gevallen een schorsing wordt gevolgd door een vernietiging. We konden de schouders toch niet laten hangen?", zei de Justitieminister. "Hier stopt het niet", ging Van Quickenborne voort. "Er zit nog een 25-tal Europeanen onschuldig vast in een Iraanse cel. Dat zijn 25 Olivier Vandecasteele's. We blijven ons inzetten, samen met onze Europese bondgenoten, om hen vrij te krijgen."

"U hebt moeten toegeven dat de piste van het verdrag een vergissing was en hebt verschrikkelijk veel tijd verloren, terwijl de oplossing blijkbaar voor het grijpen lag", reageerde De Roover. "Iran heeft ons aangevallen in onze principes en u hebt dat machteloos moeten ondergaan." Samyn laakte dat de regering het pad heeft geëffend voor nieuw machtsmisbruik en buitenlanders op te sluiten om ze als pasmunt te gebruiken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni