De oude Citroëngarage, aan de zijde van de Akenkaai.

'Drenkeling' in kanaal slaat brandweerman arbeidsongeschikt

TDN
© Chris Verhaeghe - BRUZZ
09/08/2020
Updated: 10/08/2020 08.16u

Een man die zaterdagavond door het duikteam van de brandweer uit het kanaal moest worden gered, heeft daarbij opzettelijk een brandweerman meermaals geslagen, dat meldt de Brusselse brandweer. "De betrokken brandweerman zal een klacht indienen," zegt woordvoerder Walter Derieuw. "Dit was geen paniekreactie."

Toen de brandweer ter plaatse kwam, zagen ze een drenkeling, die zich in het midden van het kanaal bevond, om hulp roepen. "Een duiker werd meteen te water gelaten en hij begaf zich naar het slachtoffer. Maar nog voor het eerste fysieke contact, deelde de 'drenkeling' twee hevige vuistslagen toe in het aangezicht van onze duiker. De hulpverlener probeerde de wildeman op afstand te houden, terwijl die slagen bleef toedienen."

'Geen paniekreactie'

"Het ging hier duidelijk niet om de klassieke paniekreactie van iemand die aan het verdrinken is. Onze collega werd zelfs in de hand gebeten. Uiteindelijk werd de agressieveling langs achter in een houdgreep genomen en via de reddingslijn samen met de duiker naar de wal getrokken. Tijdens heel deze operatie bleef de persoon slagen toedienen."

"Eenmaal aan de kademuur aangekomen, werd een tweede duiker in het water gestuurd om het 'slachtoffer' in bedwang te houden en de evacuatieriem aan te brengen. Eens op het droge werd de drenkeling opgevangen door de bemanning van de MUG en de ziekenwagen ter plaatse. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis."

Ziekenhuis

"Het onderzoek van de politie zal moeten uitmaken wat de aanleiding was tot het incident en hoe en waarom deze persoon in het water is terecht gekomen."

De gewonde duiker is na de interventie naar het ziekenhuis getrokken voor verzorging en is twee weken arbeidsongeschikt. "Hij werd ter plaatse opgevangen door zijn collega’s die hem moreel hebben bijgestaan om deze onverklaarbare agressie van een hulpverlener tijdens de uitvoering van zijn functie te boven te komen.

De gewonde collega zal klacht neerleggen uit hoofde van vrijwillige slagen en verwondingen. De Algemene directie van de Brusselse brandweer zal zich burgerlijke partij stellen. De hiërarchie van de dienst veroordeelt ten stelligste deze daad van geweld tegen een hulpverlener die ten dienste staat van de Brusselse bevolking."

Konvooi gehinderd

Nog voor de brandweer kon starten aan de interventie, werd het konvooi kort gehinderd door twee voertuigen die dwars over de weg geparkeerd stonden. "Het bleek dat de wagens zo stonden opgesteld om de veiligheid te verzekeren van een evenement op de Akenkaai", aldus Derieuw. Volgens de brandweerwoordvoerder zouden er geen chauffeurs ter plaatse geweest zijn

De organisatoren van het dj-event laten aan onze redactie weten dat de twee wagens er stond op vraag van de politie. "Om een mogelijke terreurdaad te verijdelen", aldus Thomas Van Audenhoven. "Maar we waren dus wel ter plekke en snelden ons naar de wagens zodra we begrepen hadden dat er een interventie nodig was. De hinder heeft misschien een dikke minuut geduurd."

Van Audenhoven heeft begrip voor de emotionele reactie van de brandweermannen, die overstuur waren omdat hun collega klappen incasseerde. "We hebben nog contact gehad met de politie, want de brandweer had gevraagd onze nummerplaten op te schrijven. Maar er is geen pv opgesteld. We zullen nu met de politie bekijken hoe we dit beter kunnen aanpakken", aldus de organisatoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , drenkeling , Akenkaai , brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni