De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Administratieve staking dreigt bij Brusselse brandweer

ADD
06/08/2020

De Brusselse brandweerbonden zijn boos. Dat wordt vanaf 21 augustus ook voelbaar indien de verzuchtingen van brandweer niet worden gehoord, want vanaf dan dreigt de brandweer met een administratieve staking.

De vakbond van de Brusselse brandweer stuurde eind juli een lijst met eisen naar Pascal Smet (one.brussels), bevoegd voor de brandweer. Daarin klagen ze over onder andere het gebrek aan hygiƫne in de kazernes, het uitblijven van beloofde premies voor ongezond, gevaarlijk of lastig werk en ze maken zich ook zorgen om een tekort aan reservemateriaal.

Smet reageerde op die verzuchtingen, en wijst in zijn antwoord naar de inspanningen die zijn kabinet al leverde voor de brandweer, zoals een verhoging van 3.800 miljoen euro in de begroting van 2020. De bevoegde staatssecretaris gaf wel toe dat het COVID-19 virus voor verschillende vertragingen heeft gezorgd.

Niet ver genoeg

Maar voor de VSOA-vakbondsman Eric Labourdette gaan die antwoorden niet ver genoeg. "Wij smeken al twee jaar naar antwoorden op onze vragen, maar het blijft iedere keer muisstil," zegt hij.

En dan doelt de vakbondsman vooral ook op het nieuwe crisiscentrum, aan de Congreskolom. Daar moeten binnenkort behalve Brussel Preventie en Veiligheid (BPV), ook de noodcentrales van de politiezones en de noodcentrale van de brandweer samenkomen.

"Maar die plannen houden geen rekening met de wettelijk beschermde noden van de brandweermannen", zegt Labourdette. "De ruimte die daar voorzien wordt voor de hulpdiensten is veel te klein. Bij een aanval of een incident, zoals een gaslek, zijn onze werknemers in gevaar. We eisen meer transparantie over die politieke beslissingen."

Vanaf 21 augustus (dertig dagen na de overhandiging van de bezwaren, red.) komen er administratieve stakingen, indien de situatie niet evolueert, en er geen open debat gevoerd kan worden, waarschuwt de VSOA. "Uiteraard zal de brandweer de meest dringende interventies nog steeds uitvoeren, maar rapporten invullen en facturen opstellen, daar zullen we mee stoppen," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, brandweer Brussel, Eric Labourdette, VSOA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni