| Michèle Gillissen, de tante van de drie meisjes.

Drie kinderen alleen thuis terwijl mama met corona in ziekenhuis ligt

EC
© BRUZZ
15/04/2020

Drie kinderen uit Watermaal-Bosvoorde zitten sinds zondag alleen thuis omdat hun moeder in het ziekenhuis ligt met een covid-19-besmetting. De gemeente heeft nu het OCMW ingeschakeld om de kinderen te helpen. Al zijn ze niet het enige eenoudergezin waar corona toeslaat: het crisismeldpunt hielp al 9 Brusselse gezinnen bij het vinden van opvang voor de kinderen.

Het was de tante van de drie meisjes die een oproep deed op de Franstalige radiozender Vivacité om extra opvang te voorzien. Zelf wil de tante van middelbare leeftijd haar nichtjes niet in huis nemen, want ze vreest dat de kinderen drager kunnen zijn van het virus. De meisjes zijn 3, 8 en 18 jaar.

Zowel deze tante als twee nichten van de moeder willen pas opvang voorzien als de meisjes eerst getest zouden worden. Dat weigert de huisarts, zo vertelt de tante Michèle Gillissen aan de krant La Dernière Heure. “Gezien onze leeftijd, tussen 55 en 62 jaar, raadt men ons af om bij hun thuis te komen”, zegt Gillissen. “Het zou helpen om te weten of zij ziek zijn, drager zonder symptomen, of helemaal gezond. Maar de dokters mogen enkel ernstig zieke personen testen.”

Bij het CAW Brussel noemt coördinatrice Veerle Maes van Crisis BXL, het Brusselse crisismeldpunt, de houding van de tante “weinig mensgericht”. Het crisismeldpunt streeft er net naar dat kinderen in hun eigen omgeving worden opgevangen. “We willen zeker vermijden dat we de kinderen in een instelling zouden moeten plaatsen, want pedagogisch is dat zeer ingrijpend. Zeker als die kinderen al moeten zien hoe hun enige ouder in het ziekenhuis ligt.”

Hulp aan huis

Er zijn wel degelijk crisisbedden voorzien in de jeugdhulpinstellingen, mocht het nodig zijn. Crisis BXL kreeg sinds het begin van de coronacrisis al negen aanvragen om opvang te voorzien voor kinderen van wie een alleenstaande ouder is gehospitaliseerd. “De meerderheid van die kinderen konden uiteindelijk bij buren of familie terecht”, vertelt Maes. “Voor drie gezinnen hebben we hulp aan huis ingezet via de mutualiteiten.”

Die hulp houdt in dat er 24 uur op 24 een oppas aanwezig is, veelal vrijwillige nanny’s die elkaar aflossen. De mutualiteiten dekken deze hulp volledig. Het crisismeldpunt is een samenwerking van het CAW Brussel en Bru-Stars. Het helpt kinderen en jongeren van elke taalgroep.

De gemeente Bosvoorde heeft het gezin in kwestie uiteindelijk zelf geholpen, want de tante richtte zich niet tot het bevoegde crisismeldpunt. “Mensen hebben niet altijd correcte informatie over waar ze terecht kunnen en in een paniekreactie bellen ze vaak wat sneller naar de gemeente”, zegt burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) daarover. “Het OCMW volgt het gezin op sinds dinsdagavond. Er zal regelmatig een maatschappelijk werker langskomen, die ook daarbuiten telefonisch contact houdt met de kinderen.”

Coördinatrice Maes van het crisismeldpunt wijst erop dat er ook noodpleegzorg kan worden ingezet. “Daar bestaat een pleegzorgvergoeding voor, wat vaak veel oplost voor familieleden die twijfelen om andere kinderen in huis te nemen”, zegt Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Veiligheid, coronacrisis, kinderopvang, crisismeldpunt, CAW Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni