De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Drie personen onwel door CO-intoxicatie in Anderlecht

© Belga
27/07/2023

In de Brusselse gemeente Anderlecht zijn woensdagavond drie personen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Dat meldt de Brusselse brandweer. Oorzaak van de intoxicatie was een slecht werkende brander in een flatgebouw.

De hulpdiensten werden woensdagavond omstreeks 17.45 uur opgeroepen voor een persoon die onwel was geworden in de gemeenschappelijke delen van een flatgebouw aan de Sylvain Dupuislaan in Anderlecht. Toen de ambulanciers de trappenhal betraden, ging hun CO-melder meteen af. Daarop werden de aanwezige bewoners meteen geëvacueerd. Drie personen moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis voor verzorging.

"Oorzaak van de intoxicatie was de gemeenschappelijke brander in het gebouw", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "De afvoer van de verbrandingsgassen en de ventilatie waren niet in orde. Zo gaf een van de ventilatieopeningen uit op de traphal van het gebouw."

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat om te beginnen een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat het jaarlijkse onderhoud uitvoeren en tevens ook de verplichte controles. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken. Ventileer, dat wil zeggen, zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Alarmeer, door gehomologeerde CO-melders te plaatsen. En ten slotte: reageer in geval van symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112, via de applicatie 112.be of via de telefoon."

"Het Brusselse gewest, in het kader van het programma Renolution, voorziet ook in premies voor het vervangen van verouderde en niet-conforme branders", klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni