Drone smokkelt bijna drugs binnen in gevangenis Sint-Gillis

Gevangenis Sint-Gillis
© VT
| De toegangspoort van de gevangenis van Sint-Gillis (archiefbeeld)
© VT
| De toegangspoort van de gevangenis van Sint-Gillis (archiefbeeld)

Geen alledaagse interventie voor het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis afgelopen weekend. Cipiers onderschepten zondagochtend een drone waarmee onbekenden drugs over de muur van de gevangenis probeerden te droppen. “Er loopt een politieonderzoek,” aldus Sarah Frederickx, woordvoerster van politiezone Brussel Zuid

Cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis merkten zondagochtend rond negen uur een drone op die boven de gevangenis cirkelde. Aan het onbemand vliegtuigje hing een nylondraad met daaraan een pakketje bevestigd. “Gevangenisbewakers slaagden erin de drone te intercepteren,” vertelt Sarah Frederickx van politie Brussel Zuid aan het Nieuwsblad. “In het pakje zat lijm, dat als snuifmiddel gebruikt wordt, een gsm-lader en marihuana.”

De drone en het pakketje werden in beslag genomen, geeft Frederickx nog mee. De politie is een onderzoek gestart. Er zijn daarbij voorlopig nog geen verdachten in beeld.

Nieuwe technieken

Drugs worden wel vaker binnengesmokkeld in de gevangenis, weet men ook bij het Gevangeniswezen, maar een drone is toch opmerkelijk. “We stellen vast dat ook in de gevangenissen nieuwe technieken worden gebruikt om drugs naar binnen te smokkelen,” reageert Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen.

Ter herinnering: In de gevangenis van Sint-Gillis verblijven momenteel 863 gedetineerden, terwijl er maar 771 plaatsen zijn. Bedoeling is dat de gedetineerden op termijn verhuizen naar de nieuwe gevangenis van Haren, al blijft de gevangenis van Sint-Gillis nog zeker tot eind 2024 operationeel. De gevangenissen van Vorst en Berkendael staan wel al leeg. De in totaal 320 gedetineerden daar verblijven inmiddels in Haren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?