Verhuis naar de gevangenis in Haren verloopt goed: 'We krijgen positieve feedback'

Lis Vanheule
10/11/2022

Deze week worden de gedetineerden van de gevangenis van Berkendael overgeplaatst naar de nieuwe gevangenis in Haren. Komende week is het de beurt aan de 130 gedetineerden van Vorst. Volgens Jurgen Van Poecke, directeur van de Brusselse gevangenissen, verloopt de verhuis goed: "Er zijn nog wat ongedurigheden, maar dat is normaal."

Het transport van gedetineerden naar de nieuwe gevangenis in Haren is gestart. Dat gebeurt in konvooien van maximaal tien gedetineerden per keer. De vrouwelijke gedetineerden van de gevangenis van Berkendael geven volgens Van Poecke alvast positieve feedback: "De materiële omstandigheden zijn er goed, de normale gang van zaken in de gevangenis moet wel nog deels opgestart worden."

Van Poecke geeft aan dat de gezamenlijke recreatie voor gedetineerden en de dagelijkse wandeling al normaal verloopt, maar dat de tewerkstelling, lessen en cursussen voor de gedetineerden nog op punt gezet moeten worden.

De plannen voor de oude gevangenis van Berkendael zijn al bekend, daar wordt een detentiehuis geïnstalleerd en de gevangenis van Sint-Gillis blijft nog deels operationeel tot zeker eind 2024. Wat er met de gevangenis van Vorst zal gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Van Poecke zijn er plannen om eventueel een museum in te richten in de weldra lege gevangenis.

Dat de gevangenis van Sint-Gillis nog even (deels) operationeel blijft, komt omdat er nog steeds een hoop openstaande vacatures zijn voor de gevangenis van Haren: "Afhankelijk van het rekruteringsproces van extra werkkrachten, zullen wij zicht krijgen op de volledige verhuis van de gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis", aldus Jurgen Van Poecke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie