Duikers Brusselse brandweer redden tiental mensen in Luxemburg

© Brandweer Brussel
| Brussel heeft acht brandweerlui, waarvan vijf duikers, naar Bomal-sur-Ourthe in Luxemburg gestuurd. Zij konden tien mensen redden.

De Brusselse brandweer is afgelopen nacht in allerijl richting Luxemburg vertrokken om steun te bieden aan de lokale brandweerkorpsen. Daar konden duikers een tiental mensen en heel wat huisdieren redden. Ook in Luik en in Oud-Heverlee bieden Brusselse brandweerlui ondersteuning.

Afgelopen nacht zijn vijf duikers, één officier, één onderofficier en één brandweerpersoon met duikmateriaal en klimmateriaal richting Luxemburg gesneld om ondersteuning te bieden aan de plaatselijke brandweer. In Bomal-Sur-Ourthe, een deelgemeente van de stad Durbuy in Luxemburg waar de Ourthe uit haar oevers is getreden, konden de duikers een tiental mensen en een heleboel huisdieren redden en werd eten en drank uitgedeeld aan slachtoffers die vastzaten in hun huis.

"Het was een delicate operatie die ondanks de moeilijke omstandigheden goed is uitgevoerd", reageert Walter Derieuw van de Brusselse Brandweer. "Ons team heeft er samengewerkt met het leger, de civiele bescherming en de plaatselijke brandweer."

Ook elders biedt de Brusselse brandweer ondersteuning. Zo is een twintigtal brandweermannen en vrouwen in de weer in Luik, waar de situatie erg moeilijk blijft en ook naar Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant) is een Brusselse team van de brandweer vrijdagochtend vertrokken.

"Het gaat exclusief om mensen in rust, die sowieso niet op de planning stonden dezer dagen", verduidelijkt Derieuw. "We hebben dus nog zeker en vast voldoende manschap om Brusselaars ter hulp te schieten, ook al is de situatie hier minder kritisch."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?