Marc Van Ranst (KU Leuven), Marc Noppen (UZ Brussel), Bianca Debaets (CD&V), Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), Gilles Verstraeten (N-VA) en Jan Busselen (PVDA.)

| Marc Van Ranst (KU Leuven), Marc Noppen (UZ Brussel), Bianca Debaets (CD&V), Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), Gilles Verstraeten (N-VA) en Jan Busselen (PVDA+)

Eerste reacties op cafésluiting: 'Moedig en noodzakelijk' maar 'te lang gewacht'

EC
07/10/2020
Updated: 07/10/2020 14.54u

"Een goede beslissing", zegt viroloog Marc Van Ranst woensdag meteen op Twitter nadat bekend is dat het Brussels Gewest alle cafés voor een maand sluit. Ook CEO Marc Noppen van het UZ Brussel juicht de beslissing toe. Vanuit de politieke oppositie komt er wel kritiek dat de Brusselse regering te laat zou hebben ingegrepen.

Noppen is de Brusselse regering dankbaar voor hun "moedige beslissing", zo zegt de CEO van het UZ Brussel donderdag via Twitter.

Ook infectiologe Erika Vlieghe zegt dat de er moed nodig was om de nieuwe maatregelen te nemen. Die zijn "noodzakelijk om het tij te keren", zo zegt Vlieghe donderdag aan persagentschap Belga. "Enkel restrictieve maatregelen nemen, is niet voldoende. Er moet ook ingezet worden op de communicatie. Men moet de boer op gaan om de maatregelen uit te leggen en erop blijven hameren, uitentreuren", aldus de infectiologe.

Viroloog Marc Van Ranst vergeleek de Brusselse situatie dan weer met die van Parijs, waar de cafés ook voor een periode van twee weken moeten sluiten. "Dit is een duidelijk signaal dat de situatie ernstig is", aldus Van Ranst donderdag via Twitter.

'Te laat' en 'te drastisch'

Vanuit politieke hoek vinden de oppositiepartijen CD&V en N-VA dat de maatregel "vermeden had kunnen worden", mits vroegere actie.

Bianca Debaets (CD&V), Staatssecretaris voor verkeersveiligheid

| Bianca Debaets (CD&V)

Dat zegt onder meer parlementslid Bianca Debaets (CD&V) donderdag. “Mijn grote kritiek is dat experten - wetenschappers, maar ook artsen - deze zomer en zeker in augustus al aan de alarmbel trokken over Brussel: ze zeiden dat het helemaal fout liep en dat er actie moest komen, of we zouden op een catastrofe afstevenen”, zegt Debaets. “Ik herinner me dat er pas na lang aandringen een gewestelijke veiligheidsraad is georganiseerd, die er eigenlijk geen was, want er is niks beslist. De minister-president zei dat de cijfers nog niet hoog genoeg waren om maatregelen te treffen, wat met andere woorden wil zeggen dat hij wilde wachten tot het te laat is.”

Volgens Debaets is de horeca nu de dupe van een “talmend” beleid gedurende de voorbije twee maanden. “De horeca een hele maand lamleggen, is heel drastisch en het kan een ongeziene golf van faillissementen teweegbrengen”, vindt zij. “Bovendien stel ik me de vraag of je het probleem niet gewoon verlegt, want we weten dat mensen en vooral jongeren nu al feestjes buiten de cafés organiseren. Is daar wel genoeg controle op? Ik vrees dat de situatie niet meer te overzien is.”

'Men heeft het probleem lange tijd geminimaliseerd en nu moeten we plots de bazooka bovenhalen'

Gilles Verstraeten, parlementslid N-VA

Gilles Verstraeten 3 N-VA installatie Brussels Parlement

| Gilles Verstraeten (N-VA)

De N-VA-fractie deelt die bezorgdheid, zegt parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) daarover. “Men is de hele zomer lang en de hele maand september lang blijven zeggen dat de situatie in Brussel niet alarmerend was, men heeft het probleem mijns inziens geminimaliseerd en niet voldoende erkend”, aldus Verstraeten. “Nu moeten we plots de bazooka bovenhalen met een heel drastische maatregel, die een zware impact zal hebben op een belangrijke sector in ons gewest.”

Volgens Verstraeten had de Brusselse regering veel sneller moeten inzetten op extra testcapaciteit en betere handhaving. “Er is een periode geweest waarin mensen dagenlang moesten wachten op een afspraak voor een test en dagenlang moesten wachten op het resultaat. Dat heeft volgens mij ook een impact gehad op de mate waarin mensen de maatregelen naleven”, denkt hij. “De handhaving is te veel gericht op de mondmaskerplicht op plaatsen waar het niet altijd veel bijbracht, en te weinig op samenscholingen.” Daarvoor verwijst Verstraeten wel nog naar cijfers van midden augustus.

Hij wil tenslotte meer duidelijkheid over welke horecazaken nu precies wel en niet moeten sluiten. “Ik kan me voorstellen dat heel wat zaken zich vandaag aan het afvragen zijn of de regel voor hen geldt. Denk bijvoorbeeld aan een brasserie die spaghetti serveert, maar vooral inkomsten haalt uit drank. Of een koffiezaak waar je ook kan lunchen”, zegt Verstraeten. "We zullen nog moeten afwachten of de maatregel doeltreffend is, maar het gevoel waar ik vooral mee achterblijf, is dat ze vermeden had kunnen worden.”

'Pas op 21 september is het eerste gewestelijke testcentrum geopend, bijna een maand na de zomervakantie'

Jan Busselen, parlementslid PVDA

Jan Busselen PVDA PTB installatie Brussels Parlement

| Jan Busselen (PVDA)

Ook vanuit de uiterst linkse partij PVDA komt dezelfde kritiek: “Sinds augustus is de curve eigenlijk niet meer gedaald en experts zeiden toen al dat er een stijging zou komen met de terugkeer van vakantiegangers en de opening van de scholen”, zegt fractieleider Jan Busselen (PVDA). “Pas op 21 september is het eerste gewestelijke testcentrum geopend, bijna een maand na de zomervakantie. Tegelijkertijd zijn enkele lokale testcentra de afgelopen week gesloten. Mensen moeten nu met het openbaar vervoer naar een groter, maar verder testdorp afzakken. Natuurlijk is dat geen veilige situatie”, vindt Busselen. Volgens hem moet de testcapaciteit nog altijd fors omhoog en moeten mensen die positief testen ook een garantie krijgen dat zij hun job kunnen behouden als ze in quarantaine moeten. “Onze artsen van Geneeskunde voor het Volk horen alvast dat mensen toch blijven doorwerken omdat zij vrezen dat ze ontslagen zouden worden of inkomsten zouden verliezen”, zegt de PVDA’er.

En aan het andere uiterste van het politieke spectrum reageert Vlaams Belang dat de sluiting van cafés “een draconische maatregel” is, “die vooral de incompetentie van de voorbije maanden moet maskeren”. Dat zegt hun Brusselse voorzitter Bob De Brabandere in een persbericht. “De laatste maanden was er niets onder controle, de contactopsporing loopt spaak, de communicatie naar de bevolking mislukt volledig… Het rijtje is eindeloos. Maar dit zal de doodsteek voor veel Brusselse cafés zijn.”

Vervoort

Dat er te laat zou zijn gehandeld, wilde minister-president Rudi Vervoort (PS) niet gezegd hebben tijdens de persconferentie woensdag. "Wie zegt dat we te laat zijn? We hebben tien dagen geleden al ingegrepen met de vervroegde sluiting van de cafés. En we zien pas na veertien dagen het resultaat van een maatregel", zei Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni