Brusselse cafés vanaf donderdag dicht

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 7 oktober 2020
Updated: 07-10-2020 - 16:30

De Brusselse cafés, theehuizen en bars gaan vanaf donderdag dicht. Dat heeft de Gewestelijke Veiligheidsraad beslist. Ook feestzalen en kantines van sportzalen sluiten. Er geldt daarnaast een alcoholverbod in de openbare ruimte in het hele gewest. De maatregelen gelden voorlopig voor één maand, steunmaatregelen voor de horeca worden uitgewerkt.

Donderdag volgt ook overleg met het hoger onderwijs, liet minister-president Rudi Vervoort (PS) weten op de persconferentie na de Gewestelijke Veiligheidsraad. Maar dat zal sowieso gebeuren samen met de twee bevoegde gemeenschappen.

De minister-president wees op het stijgende aantal besmettingen in het gewest, waardoor de ziekenhuizen stilaan hun maximumaantal coronapatiënten hebben bereikt. Dit zet een grote druk op de gezondheidszorg, zei Vervoort, die geflankeerd werd door minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) en Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers Ndaya. Eén op zeven geteste personen in Brussel test intussen positief op het coronavirus.

Ook theehuizen en feestzalen dicht

Daarom zijn extra maatregelen nodig. Het Gewest voert een algemene sluiting van alle cafés in vanaf donderdag. Ook thee- en koffiehuizen en andere plaatsen waar non-alcoholische dranken worden verkocht vallen daaronder, onderstreepte Vervoort. Hetzelfde geldt voor feestzalen en kantines van sportzalen.

Restaurants en de veelbesproken cafés-restaurants mogen echter wel openblijven. Het onderscheid is volgens de minister-president duidelijk. Volgens minister Maron zal bij elke horecazaak geval per geval moeten worden bekeken of ze als (café-)restaurant of café worden beschouwd.

De regering en de Brusselse administratie werken momenteel aan nieuwe steun voor de cafés en bars die vanaf donderdag gedwongen sluiten. "De omvang van de hulp en de modaliteiten ervan zijn nog niet vastgesteld", laat Nicolas Roelens, de woordvoerder van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) weten aan BRUZZ. "Maar dat moet in de komende uren gebeuren, omdat er sprake is van een noodsituatie."

Amateursport

Elke gemeente zal daarnaast zelf kunnen bepalen of ook de douches en vestiaires van sportzalen gesloten worden, in functie van de lokale besmettingscijfers. Eten op markten blijft verboden. Nachtwinkels moeten nog altijd dicht om 22 uur.

Bij amateursportwedstrijden mag voorlopig geen publiek aanwezig zijn. Voor profwedstrijden geldt die regel niet, de duizenden supporters van de Rode Duivels mogen donderdag dus nog altijd naar het Koning Boudewijnstadion komen. Voor toekomstige sportevementen blijft alles voorlopig bij het oude, klinkt het op het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

De maatregelen gelden voorlopig voor één maand en worden dan geëvalueerd. (Lees verder onder de foto)

Viviane Scholliers Ndaya, minister-President Rudi Vervoort en minister van volksgezondheid Minister Alain Maron op de persconferentie van 7 oktober met nieuwe maatregelen tegen covid-19
© Belgaimage
| Viviane Scholliers Ndaya, minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Volksgezondheid Minister Alain Maron (Ecolo) op de persconferentie over de nieuwe strengere maatregelen.

Reacties burgemeesters

Na afloop van de Veiligheidsraad reageerden de burgemeesters die de media te woord wilden staan positief. Emir Kir van Sint-Joost noemde het een constructieve en nuttige vergadering, waar maatregelen getroffen werden die uiterst nodig waren voor zijn zwaar getroffen gemeente.

Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis had het over "de specificiteit van grote steden, die ingrijpender maatregelen nodig maakt". "Steden zijn veel dichtbevolkter, waardoor er makkelijker besmettingen plaatsvinden. Om die reden moet Brussel voorop lopen wat striktere maatregelen betreft. Zo beschermen we niet alleen de Brusselaars, maar ook de andere Belgen."

De burgervader sloot niet uit dat over tien dagen nog strengere maatregelen getroffen zullen worden, indien dat noodzakelijk zou zijn.

Bekijk hier het fragment uit de persconferentie over de nieuwe Brusselse maatregelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?