Eerste repatriëringsvlucht uit Marokko vrijdag geland, tweede vlucht zaterdag

© PhotoNews

Vrijdag is vanuit Marokko een eerste repatriëringsvlucht met 264 Belgen aan boord vertrokken. Een tweede toestel is deze namiddag vanuit Casablanca vertrokken, en wordt vanavond op Brussels Airport verwacht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zaterdag gezegd. In de loop van volgende week staan ook nog drie andere vluchten gepland.

Dat de repatriëring van onze landgenoten in verschillende fasen gebeurt, heeft onder andere te maken met het feit dat andere luchthavens gesloten zijn, preciseert Buitenlandse Zaken. Er werden speciaal bussen ingelegd om de Belgen van zowat overal in Marokko naar Casablanca te brengen.

De Belgische ambassade in Rabat werd gecontacteerd door ongeveer 4.500 mensen die terug naar België wilden, onder hen ook 3.400 Belgen.

Bewijzen voorleggen

Om aan boord van een repatriëringsvlucht te kunnen plaatsnemen, moeten ze kunnen bewijzen dat ze officieel in België wonen en aan enkele bijkomende criteria beantwoorden. Zo moeten ze met een medische of sociale noodsituatie kampen die hun terugkeer naar ons land noodzakelijk maakt. Zo'n 1.500 Belgen kunnen aantonen dat ze effectief aan alle voorwaarden voldoen. Hun gegevens werden ter goedkeuring aan de Marokkaanse autoriteiten bezorgd.

Het collectief "des belgo-marocains bloqués au Maroc" zegt verschillende meldingen gekregen te hebben van mensen die een negatief antwoord kregen over hun repatriëring naar België. "Meer dan duizend negatieve mails zijn deze ochtend verstuurd, waarbij de identiteit van ruim 1.000 mensen vrijgegeven is. Dit is een teken van amateurisme en een inbreuk op het privéleven", aldus de verantwoordelijken van het collectief. Nog volgens hen hebben ook mensen die reeds gerepatrieerd zijn, zo een negatieve mail gekregen.

Het collectief zei vanochtend excuses ontvangen te hebben van minister Goffin. Volgens hem zou het gaan om "een menselijke fout bij het behandelen van de mails".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?