Einde staking cipiers gevangenis Sint-Gillis

© VT
| De gevangenis van Sint-Gillis.

Het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis heeft vrijdag om 14u het werk hervat, nadat overeengekomen is dat alle gedetineerden van vleugels A en B opnieuw getest worden op Covid-19. Dat zegt ACOD-vakbondsman Joachim Vermaeren.

De cipiers legden donderdagmiddag het werk neer uit protest tegen maatregelen die genomen werden nadat opnieuw gevangenen positief hadden getest op Covid-19. De stakers kondigden aan dat ze zeker tot vrijdag 14 uur zouden doorgaan. De twee vleugels van de gevangenis zullen twee keer getest worden en een eerste testronde gebeurde al vrijdag. "Als er positieve resultaten zijn, zouden er extra maatregelen genomen worden," aldus Vermaeren.

Sinds zondag zaten vleugels A en B deels in quarantaine. Er werd toen een contactonderzoek opgestart. De eerste coronatests in vleugel A bleken daarbij allemaal negatief. "Maar een gedetineerde van vleugel A werd overgebracht naar de gevangenis van Itter, waar hij bij aankomst positief testte," zegt Vermaeren. "Hij had contact met een verantwoordelijke voor de refter in Sint-Gillis, die op zijn beurt positief testte."

Ook een gevangene van vleugel B testte positief. Hij werd in medische isolatie geplaatst. "De directie ging over tot een gedeeltelijke lockdown van vleugel B, maar wij wilden een volledige lockdown van vleugels A en B", zegt Vermaeren. Volgens hem nam de besmette gedetineerde deel aan activiteiten met anderen.

Nu het personeelsteam van vrijdagnamiddag aan de slag is, keert de normaliteit terug in de gevangenis, bevestigt het gevangeniswezen. Er zijn geen opmerkingen meer over de aanpak van de situatie, klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?