| Leerlingen van basisschool Maria Boodschap in het centrum van Brussel lieten bloemen en een tekst achter.

IS eist aanslag Brussel op: ‘Dreiging nooit weggeweest’

© Belga
18/10/2023

De dader van de aanslag in Brussel, die doodgeschoten werd door de politie, zei dat hij handelde in naam van Islamitische Staat (IS). De terreurgroep eiste intussen ook de aanslag op in een boodschap op Telegram. De dreiging van IS is nooit echt weggeweest, zeggen experts.

"Een IS-strijder voerde maandag een aanval uit op Zweedse staatsburgers", zei IS in een verklaring gepubliceerd op Amaq, het nieuwskanaal van de terreurgroep.

Zweden trainde Koerdische troepen in Irak in de strijd tegen IS, dat ooit grote delen van Syrië en buurland Irak controleerde. Ondanks de in 2019 aangekondigde militaire overwinning op de terreurorganisatie blijven cellen actief in het land en plegen ze er aanslagen.

"Het is een misvatting dat IS is verdwenen sinds de val van het kalifaat", zegt terreurexperte Bibi van Ginkel van het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme aan Het Nieuwsblad. "In onder meer Syrië, Irak, Pakistan en Afrika zijn nog steeds verschillende grote cellen van IS actief. Daarnaast zijn er ook heel wat eenzaten die hun gedachtegoed aanhangen, ook in Europa. Westerse inlichtingendiensten beschouwen IS dan ook nog altijd als een van de ­belangrijkste extremistische dreigingen."

Clandestiene terreurbeweging

In 2022 werden wereldwijd nog meer dan 2.000 aanslagen door IS opgeëist. Het epicentrum daarvan lag in Afrika, aldus Van Ginkel.

Volgens Annelies Pauwels van het Vlaams Vredesinstituut is IS geëvolueerd. "IS is vandaag niet meer het kalifaat dat de zaken vanuit Syrië en Irak wil sturen maar eerder een clandestiene terreurbeweging", zegt ze aan Het Laatste Nieuws.

In stabielere regio's zoals de onze hebben we al een tijdje geen grootschalige terreuraanslagen meer gezien. Logisch, zegt veiligheidsexpert Kenneth Lasoen (UAntwerpen). "De modus operandi die IS bij ons gebruikt, is een ­eenzaat die met een mes, of ­zoals maandagavond met een geweer, de straat optrekt."

Vooral online is IS nog zeer aanwezig, zegt Van Ginkel. "Rekrutering vindt nog steeds plaats op allerlei socialemediakanalen."

Bij de schietpartij aan Sainctelette kwamen twee Zweden om het leven, een derde raakte zwaargewond.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni