Elf agenten van NMBS aangevallen op tien dagen tijd

AB, AVP, EC
© BRUZZ
02/08/2021
Updated: 02/08/2021 18.16u

Tussen 19 en 29 juli zijn elf personeelsleden van Securail, de beveiligingsdienst van de NMBS, fysiek aangevallen tijdens het werk. Dat gebeurde telkens in een Brussels station. De NMBS zegt het probleem ernstig te nemen, maar de bonden vragen bijkomende maatregelen. Met een kleine actie in het station Brussel-Zuid op maandagmiddag zetten ze hun eisen kracht bij.

Op maandag 19 juli zijn twee agenten van Securail aangevallen in het treinstation van Brussel-Zuid. Op 25 juli kregen opnieuw drie agenten daar te maken met agressie. Ze waren een passagier aan het helpen die beroofd was, maar werden zelf aangevallen door een tiental voorbijgangers.

Het kwam nadien tot nog meer incidenten. Vorige week, op 29 juli, werden vier Securail-agenten ’s avonds opgeroepen om de vervoersbewijzen te controleren van enkele zwartrijders. Op het perron zijn zij opgewacht door een veertigtal jongeren. De socialistische vakbond CGSP spreekt over een “stadsbende” die hen fysiek aanviel. Eén agent belandde daardoor in het ziekenhuis. Tenslotte was er nog een incident in het station van Brussel-Noord.

“Zo’n incident is meestal niet alleenstaand: in de grote stations is vaak veel passage en mensen komen elkaar al snel bijstaan. Dan sta je vaak met te weinig”, zegt Brussels sectorverantwoordelijke Lesley Bogaerts van het ACV Spoor. De christelijke vakbond voert deze maandagmiddag actie om steun te betuigen aan hun getroffen collega’s, samen met het socialistische CSGP/ACOD. Een twintigtal militanten neemt daaraan deel.

Kustexpres

Eén gemeenschappelijke aanleiding zien de bonden nog niet in de verschillende incidenten. “We willen een duidelijk signaal geven dat dit niet kan. We hopen dat de directie zich op z’n minst bewust is van het probleem”, zegt Bogaerts van het ACV. “Wij vragen een extra bijeenkomst van het comité voor preventie en bescherming op het werk. Maar volgens onze informatie is de directie daar geen vragende partij voor.”

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat er “later deze week” wel een overleg is gepland met de bonden. “Wij veroordelen uiteraard met klem wat er gebeurd is. Het Securail-personeel is er voor controles, maar ook voor de veiligheid van de reizigers. Zij mogen geen slachtoffer worden van verbaal of fysiek geweld.”

"Momenteel worden er vaste Securail-teams vrijgemaakt voor de kustexpressen. Zo staan we met minder personeel in de stations"

Lesley Bogaerts, ACV Spoor

Volgens het ACV gaat het overleg waarvan sprake enkel door met de directie. Een bijkomende vergadering van het preventiecomité staat nog niet op de agenda.

“Wij vragen eventueel een verschuiving van de inzet van de ploegen”, zegt Bogaerts. “Momenteel worden er vaste Securail-teams vrijgemaakt voor de kustexpressen, terwijl de treinreservaties daar laag blijven. Zo staan we met minder personeel in de stations. Onze nachtploegen zijn maar met vier man. Dat is te weinig.” Het ACV vraagt om pas een Securail-ploeg in te zetten voor de kustexpres als daar nood aan is.

Ook het CGSP/ACOD vraagt extra personeel bij Securail, zegt hun secretaris Philippe Dubois. “Hoe minder agenten er zijn, hoe minder goed zij hun werk kunnen coördineren met de spoorwegpolitie”, zegt Dubois.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni