Een foto van het Justitiepaleis, met op de achtergrond een zicht op de stad

Feminicide in Brussel: Spaanse verpleegster doodgestoken

© Belga - BRUZZ
29/10/2022

In Brussel is afgelopen donderdag een 23-jarige vrouw van Spaanse nationaliteit om het leven gebracht met messteken. De vermoedelijke dader, de 24-jarige ex-partner van het slachtoffer, werd opgepakt en is intussen aangehouden op verdenking van doodslag. Het zou al het derde geval van feminicide zijn in Brussel dit jaar, al zijn de cijfers niet accuraat. De telling moet professioneler, vindt ook de federale ministerraad, die daarover een nieuwe kaderwet goedkeurde.

"Op 27 oktober, rond 08.30 uur, is een 23-jarige vrouw dood aangetroffen in een appartement in de Zuidstraat in Brussel", zegt parketwoordvoerder Martin François. Hij bevestigt daarmee wat Sudinfo en verschillende Spaanse kranten al schreven.

"Volgens de eerste vaststellingen is het slachtoffer overleden door verschillende messteken. Er werd een perimeter ingesteld en het gerechtelijk labo van de federale politie is ter plaatse gegaan," gaat François verder.

"Het parket heeft een wetsarts gevorderd, alsook een onderzoeksrechter voor doodslag. Parket en onderzoeksrechter zijn ter plaatse gegaan. Een verdachte, een jongeman van 24 jaar, kon opgepakt worden en werd van zijn vrijheid beroofd." De man werd intussen aangehouden op verdenking van doodslag.

Verdachte is lid van de Guardia Civil

Het parket geeft voorlopig geen verdere commentaar, in het belang van het onderzoek. Volgens verschillende media was het slachtoffer afkomstig uit Valladolid, waar ze ongeveer een jaar in een centrum voor bloedafname zou gewerkt hebben. In juni zou ze naar België verhuisd zijn en aan de slag zijn gegaan in het Jules Bordet-instituut.

Haar ex-partner, een 24-jarig lid van de Guardia Civil, zou haar achterna gereisd zijn om haar te overtuigen terug te keren en, geconfronteerd met haar weigering, zou de jongeman haar neergestoken hebben. De jongeman zou vervolgens geprobeerd hebben zich van het leven te beroven door uit het raam te springen.

Geen alleenstaand feit

De moord op de jonge vrouw is geen alleenstaand feit. In België tellen we de voorbije jaren gemiddeld 30 gevallen van feminicide. In 2022 waren dat er al minstens 18, waarvan twee in Brussel. Vorige maand nog werd een zestigjarige vrouw om het leven gebracht in Sint-Gillis.

Er is echter alle reden om aan te nemen dat die aantallen veel hoger liggen. Momenteel worden er immers geen officiële cijfers van het aantal vrouwenmoorden in ons land bijgehouden. Het Feministisch Platform tegen Geweld tegen Vrouwen, een collectief van organisaties uit het middenveld, registreert sinds 2017 wel vrouwenmoorden op een blog, ‘Stop Féminicide’.

Aantal vrouwenmoorden tellen

De cijfergegevens verzamelt het collectief op basis van krantenknipsels, een manier van tellen die professioneler moet, vindt ook federaal staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo).

Op haar intiatief heeft de ministerraad vrijdag de kaderwet #StopFeminicide aangenomen die België een reeks instrumenten verschaft om vrouwenmoord te meten en de slachtoffers te beschermen.

Sarah Schlitz (Ecolo)_staatssecretaris voor Gelijke Kansen

| Sarah Schlitz (Ecolo), federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen, heeft een Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld klaarliggen.

Voor het eerst zal België statistieken verzamelen van het aantal vrouwenmoorden en van de slachtoffers van dodingen binnen partnerrelaties. "We beschikken nu eindelijk over doeltreffende instrumenten om het fenomeen beter op te sporen en de slachtoffers te beschermen", klinkt het bij de staatssecretaris.

De wet definieert officieel het begrip vrouwenmoord, maakt het verzamelen van statistische gegevens mogelijk, verbetert de rechten en de bescherming van de slachtoffers en er wordt voorzien in de opleiding van politie en magistraten.

Geen aparte categorie in het Strafwetboek

Dit is een primeur in Europa, klink het in een mededeling van de staatssecretaris. "Ik draag de wet op aan al die vrouwen die dit jaar hun leven hebben verloren door het geweld van mannen. Zelfs vandaag word je niet als vrouw geboren, maar sterf je eraan."

Toch komt er geen aparte categorie voor feminicides in het Strafwetboek, zoals gevraagd door de Vrouwenraad. Wel geldt intrafamiliale doodslag als verzwarend omstandigheid, waardoor de straf kan oplopen tot levenslange opsluiting. Een strafverzwaring voor partners bestond al bij slagen en verwondingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni