Frank Vandenbroucke noemt Brussel 'dicht bij een tsunami'

© PhotoNews
Updated: 18-10-2020 - 15:09

"We zitten dicht bij een tsunami in Brussel en Wallonië." Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zondagmiddag op 'C'est pas tous les jours dimanche' (RTL-TVi). De 'tsunami' betekent volgens hem dat "we geen controle meer hebben op wat er gebeurt". In Brussel opent deze week nog een derde testdorp, maar drie andere beloofde testcentra laten op zich wachten.

"Indien de cijfers blijven stijgen, zal het aantal ziekenhuisopname er toe leiden dat er meer en meer 'non-COVID"-zorgen worden uitgesteld", zei Vandenbroucke, die eraan toevoegde "dat de gezondheidstoestand in Wallonië en Brussel de slechtste en dus de meest gevaarlijke van heel Europa is". De besmettingsgraad lag er volgens hem dinsdag 50 procent hoger dan in Île de France, de regio rond de Franse hoofdstad Parijs.

Ondanks alles verdedigt de minister van Volksgezondheid de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag, die volgens sommigen nog niet streng genoeg zijn. Waarom geen striktere avondklok, bijvoorbeeld vanaf 21 uur zoals in een aantal grote Franse steden? Waarom geen veralgemeende mondmaskerplicht? "We hebben een minimumsokkel bepaald", reageerde de minister. Die minimumsokkel kan en moet aangevuld worden met lokale maatregelen waar nodig, lichtte hij toe. "Essentieel is het gedrag van de mensen", herhaalde hij.

Testen

Frank Vandenbroucke wees er nog op dat er nieuwe maatregelen moeten volgen, onder meer inzake het testen, waar een nieuwe strategie wordt ontwikkeld, "die onder meer de PCR-, snel- en speekseltesten combineert". Voor bepaalde categorieën wordt ook gedacht aan de spoedige terugbetaling van sneltests.

Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie zegt daarover aan BRUZZ dat er deze week nog een derde testdorp wordt geopend aan de Heizel. "Daarnaast schaalt het testdorp in Vorst verder op, tot 1.000 tests per dag", zegt Neven. "Ter vergelijking: het testdorp in Antwerpen doet 650 tests per dag, dus 1.000 is een enorm aantal. We werken echt wel aan het uitbreiden van onze testing en tracing."

Daarnaast is het testcentrum van Molenbeek voorlopig weer geopend en gaat het Gewest nog samen met de gemeente op zoek naar een andere locatie. In Schaarbeek en Anderlecht volgen nog testcentra, maar daarvoor is zowel de locatie als openingsdatum nog onbekend. Of dat voldoende snel gaat om alle Brusselse besmettingen op te volgen, kan Neven niet zeggen. "We bekijken het dag per dag."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?