Gebruik van bodycams door Brusselse politie uitgesteld tot na de zomer

20200603_Bodycams_politie_Brussel_Photonews
© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.
© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.

De politie Brussel Hoofdstad-Elsene gaat na de zomer, vanaf september 231 bodycams in gebruik nemen. Het gaat om een testproject van één jaar dat normaal al in april zou starten, maar door vertraging gebeurt dat nu vanaf september. Het testproject werd maandag goedgekeurd op de Brusselse gemeenteraad.

De beslissing voor het gebruik van bodycams binnen een eerste testfase voor beperkte tijd werd al in januari 2020 goedgekeurd door de gemeenteraad. Het is dit jaar een van de grote pijlers van het beleid van de Brusselse politie.

"De operationele testfase kan nu starten. In een eerste fase werd een technisch onderzoek gehouden naar de verschillende types bodycams. Op basis daarvan werd beslist welk type de politie zou aankopen", vertelt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close.

Testfase

De 231 aangekochte bodycams zullen na de zomer getest worden, want er volgt eerst een opleidingsperiode voor de agenten. Na een pilootfase van een jaar wordt het gebruik van de bodycams geëvalueerd en wordt beslist of er een groter pakket aan bodycams wordt aangekocht.

De bodycams moeten voor de agenten een meerwaarde bieden in het kader van interventies in een moeilijke context. Net zoals iedereen vandaag zomaar met de smartphone bepaalde situaties kan filmen, dient de bodycam voor de agenten als een extra veiligheids- en bewijsmiddel dat moet helpen om de vertrouwensrelatie met de politie te verbeteren.

Het dragen van de bodycam gebeurt op vrijwillige basis waarbij de politieagent zelf tijdens zijn of haar interventie beslist om de opname te starten met een pre-recording die 30 seconden duurt en het mogelijk maakt om de situatie beter te kaderen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?