N-VA: ‘Geen gemeenschappelijke aankoop van bodycams voor politie is grove misser’

© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.

De politiezones beschikken sinds dit jaar over een gemeenschappelijke aankoopcentrale. Maar volgens de N-VA wordt die niet op de juiste manier gebruikt. “Eind 2021 zal de aankoopcentrale slechts vijf overheidsopdrachten lanceren. Veel ambitie straalt dat niet uit,” zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA), die de schuld hiervoor bij minister-president Rudi Vervoort (PS) legt.

“Na jarenlang aandringen van onder meer mijn partij is er eindelijk een gemeenschappelijke aankoopcentrale voor de politie,” zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) in een persbericht. Maar over de manier waarop die vandaag gebruikt wordt, is hij niet tevreden.

“Ambitie straalt deze Gewestelijke dienst niet uit, want tegen eind 2021 zal de aankoopcentrale slechts vijf overheidsopdrachten lanceren. En daar zullen geen bodycams bijzitten. Nochtans zijn alle partijen rond de tafel het erover eens dat die de werking van de politie in onze stad verbeteren. Elke zone zal die dus alsnog apart moeten aankopen. Bovendien is ook de e-catalogus nog niet in gebruik.”

Vanden Borre legt de schuld hiervoor bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is sinds 2014 bevoegd voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid. Het goed beheren van deze aankoopcentrale is dus een taak die hem toebehoort.”

Schietstand

Voor N-VA is de aankoopcentrale niet de enige ‘opvallende misser’ van Vervoort. Ook bij de Gewestelijke Intercommunale Politieschool (GIP), waar hij voorzitter van de raad van bestuur is, laat hij volgens de partij steken vallen.

“De veiligheidsdiensten vragen al lang om een nieuwe schietstand en betere lokalen voor cursussen zelfverdediging. Vandaag is het daar vooral improviseren. Je zou denken dat dit een prioriteit is voor de nieuwe Gewestelijke school voor veiligheidsberoepen Brusafe, maar dat is niet het geval."

"De stad Brussel maakt daarom zelf vijf miljoen euro vrij om op eigen houtje een schietstand en lokalen in te richten aan de Béjarlaan in Neder-Over-Heembeek. En dat terwijl de Gewestelijke veiligheidsschool gelegen op de Blue Star-site in Haren er dus geen zal hebben. Dat is voor ons onbegrijpelijk,” aldus Vanden Borre nog.

Op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) is voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?