| Archiefbeeld. Twee patrouillerende politieagenten.

Geradicaliseerde jongeren planden aanslag tegen Israëlische ambassade in Ukkel

© BRUZZ - Belga
23/10/2023
Updated: 23/10/2023 17.50u

De politieagenten voor de ambassade “neerschieten en de keel oversnijden” en vervolgens een busje vol explosieven tegen het ambassadegebouw laten knallen. Die aanslag beraamden vier tieners tussen de 15 en 16 jaar oud, die met elkaar communiceerden via online videogames.

De Franse en Belgische politie hebben vier tieners gearesteerd die een aanslag beraamden op de Israëlische ambassade in Ukkel. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien. Drie van de jongeren, waaronder twee van Tsjetsjeense afkomst, zijn in Frankrijk aangeklaagd. De vierde jongere, van zestien jaar oud, is afkomstig uit Brussel en zit al sinds de zomer in een jeugdgevangenis.

De geradicaliseerde jongeren zouden met elkaar hebben gecommuniceerd via online videogames en op internet hebben gezocht naar benodigdheden voor explosieven.

Het onderzoek ging in juni van start, nadat enkele weken eerder bij een vijftienjarige in het departement Indre-et-Loire "een grote betrokkenheid bij de jihadistische ideologie" werd vastgesteld. De gesprekken die hij voerde wezen op het plegen van een "gewelddadige actie" tegen de Israëlische ambassade in Brussel.

'Op een ludieke manier benaderd'

"Aanvankelijk was het vrij naïef," aldus Alexandra Hawrylyszyn, de advocate van een van de jongeren, tegenover persbureau Belga. "Hij vatte de ernst niet van wat hij deed. Hij was zich er niet bewust van dat hij deelnam aan een terreurorganisatie of dat hij echt terreurdaden aan het beramen was. Hij werd op redelijk ludieke wijze benaderd door terreurgroepen, ze hadden het over online games, TikTok, Instagram. Ja, het klopt dat hij jammer genoeg is benaderd door terroristen op redelijk hoog niveau, maar hij is nog altijd een vijftienjarige en hij dacht zich geen zorgen te moeten maken over uitspraken die hij online deed."

Meer dan een maand geleden werden de arrestaties al gemeld in Franse media. Toen liet het Franse antiterrorismeparket weten dat ze er inderdaad van beschuldigd worden gewelddadige acties voorbereid te hebben, maar een bron dicht bij het dossier benadrukte toen dat ze "niet op het punt stonden actie te ondernemen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni