Gespierde politie-interventies veroorzaken opnieuw ophef

Godfried Roelant
© BRUZZ
22/04/2020
Updated: 22/04/2020 18.55u

Op Instagram circuleert een filmpje waarin te zien is hoe drie politieagenten afgelopen zondag in de Kuipersstraat in de Marollen een jongeman knevelen voor het schenden van de afstandsregels. De manier waarop dat gebeurde, alsook de grote politiemacht die daarna op de been werd gebracht in de wijk, zorgt voor verontwaardiging op sociale media. De politie is dan zelf weer een intern onderzoek gestart naar een uit de hand gelopen interventie aan Anneessens.

In de volkswijk Marollen werd zondagavond in de Kuipersstraat een jongeman opgepakt voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Hij zou voor de deur van zijn woning een sigaret hebben staan roken en daarbij in het gezelschap zijn geweest van een paar personen. Een patrouille van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene merkte de situatie op en kwam tussenbeide om de overtreding te beboeten.

Forse politiemacht

Omdat de man zich agressief zou hebben gedragen tegenover de agenten en de situatie steeds meer omstaanders begon te lokken, beslisten de vier agenten ter plaatse om versterking op te roepen. In een mum van tijd kwamen er daarna verschillende combi’s met zwaailichten en luide sirenes aangereden via de Sistervatstraat. Die raakte daardoor volledig geblokkeerd, waarna zich een politiemacht van 29 agenten zou hebben ontplooid om de orde te herstellen.

Politiemacht

| De politiemacht die zich ontplooide om de situatie in de Marollen onder controle te krijgen blokkeerde even de Sistervatstraat.

Man zat thuis met enkelband

Op Instagram circuleert nu een filmpje van de gebeurtenissen van de zus van de man met een boodschap die de handelswijze van de politie in vraag stelt. “Toen mijn broer vertelde dat hij zijn identiteitskaart niet op zak had, hebben de agenten de spullen die hij bijhad op de grond gegooid en hem bij de haren getrokken. De agenten rechtvaardigden wat ze deden door te zeggen dat hij weigerde om mee te werken. Maar hoe kan je zulke vorm van geweld op deze manier verantwoorden? Hoe lang moeten we dit nog tolereren?”, klinkt de vrouw verontwaardigd.

Andere ooggetuigen leggen in hun reacties ook de link met de dood van de 19-jarige Adil uit Anderlecht. Die kwam in de nacht van 10 op 11 april om het leven door een botsing met een politiewagen tijdens een achtervolging. “Waarom blijft de politie zich zo gedragen en neemt ze het risico dat er een onveilige drukte ontstaat? Met de dood van Adil nog vers in het geheugen is dat gewoonweg niet te begrijpen.”

De politie wil niet dieper ingaan op wat zich afspeelde in de Kuipersstraat. Woordvoerster Ilse Van de keere laat wel weten dat de agenten versterking hebben gevraagd omdat ze het gevoel hadden dat de situatie anders uit de hand zou zijn gelopen. Het parket zegt dat de man in kwestie thuis zat met een enkelband, waar hij een subsidiaire gevangenisstraf uitzat voor slagen en verwondingen en verboden wapenbezit. Hij is na zijn arrestatie door de politie overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis voor het schenden van zijn voorwaarden.

Anneessens

Ook een politieoptreden aan Anneessens doet op sociale media vragen rijzen. Mehdi Kassou van het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen getuigt op zijn Facebookpagina over een interventie met ‘buitensporig politiegeweld’ tegen een Soedanese migrant.

"Op een brutale manier werd hij meegesleept en tegen de combi gekwakt. Hij werd agressief aangesproken in een taal die hij niet begreep en kreeg regelmatig een slag van een matrak"

Mehdi Kassou, ooggetuige en woordvoerder burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen

Mehdi Kassou (Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés)

Volgens Kassou zou een politiecombi dinsdagnacht rond 22u15 de achtervolging hebben ingezet op een jonge Soedanees. Om de man het vluchten te beletten zou met een harde ruk aan de handrem geprobeerd zijn om de combi in de baan van de Soedanees te gooien. De wagen zou de migrant daarbij maar op een haar na hebben gemist.

“De remsporen van de draaicirkel zijn nog steeds zichtbaar op het asfalt. De poging mislukte, maar ze kregen hem iets verderop wel te pakken in de trammond. Op een brutale manier werd hij meegesleept en vervolgens tegen de combi gekwakt. Hij werd agressief aangesproken, maar begreep dat niet en kreeg regelmatig een slag van een matrak”, vertelt Kassou.

Kassou zag daarna hoe de combi, met de man aan boord, opnieuw met het nodige kabaal vertrok. “Nog geen halfuur later verneem ik dat twee mensen hem hebben gevonden op de stoep van de Fabrieksstraat. Toen ik er aan kwam zag ik dat de agenten hem zwaar hadden toegetakeld. Hij was bewerkt met pepperspray en het scherm van zijn gsm was gebarsten. Volledig in shock dacht hij in de eerste plaats aan zijn familie met wie hij nu niet meer kan communiceren.”

Politie start intern onderzoek

In een reactie op het verhaal van Kassou zegt woordvoerster van de politie Ilse Van de Keere dat er een intern onderzoek is opgestart dat moet aantonen wat er zich precies heeft afgespeeld. Ze benadrukt dat er gepaste sancties zullen worden getroffen wanneer uit de resultaten blijkt dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan. “In ons korps worden zulke praktijken niet getolereerd”, aldus Van de Keere nog.

Bekijk hieronder beelden van de interventie in de Marollen:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Samenleving , politie-optreden , coronamaatregelen , Marollen , Anneessens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni