Gesprekken met directie moeten staking Brusselse brandweer voorkomen

© KVDP

De vakbond VSOA diende vrijdag een stakingsaanzegging in voor een werkonderbreking en acties bij de Brusselse brandweer. Donderdag volgen gesprekken met de directie. De VSOA hoopt op concrete antwoorden en maatregelen om de veiligheid van brandweerlui te garanderen.

Het VSOA vraagt al langer meer respect voor de brandweer in Brussel. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat het aantal gevallen van agressie tegenover brandweerlui jaar na jaar stijgt. Waar in 2015 110 gevallen van agressie werden vastgesteld, is dat aantal in 2019 opgelopen tot 187.

"De situatie wordt alsmaar schrijnender", reageert vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette. "Een jaar geleden kregen we in het centrum van Brussel molotovcocktails naar het hoofd geslingerd. Eén kwam op een meter van een brandweerman terecht en had hem in brand kunnen steken. Eerder deze maand kwamen we in een hinderlaag in de Versailleswijk in Neder-Over-Heembeek terecht. Jongeren staken er tot twee keer toe containers in brand."

Afgelopen vrijdag werd een stakingsaanzegging ingediend. "Maar de procedure stelt dat er na het indienen van een aanzegging gesprekken moeten plaatsvinden met de directie. Die vinden donderdagochtend plaats. Als we geen concrete maatregelen voorgeschoteld krijgen om de veiligheid van de brandweer in Brussel te garanderen, is een staking onoverkomelijk."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?