Geweld tegen politie en hulpverleners voortaan zwaarder bestraft

AM, Matisse Van der Haegen
12/01/2024
Updated: 12/01/2024 17.36u

De plenaire Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van Paul Van Tigchelt (Open VLD) dat onder meer geweld tegen politieagenten en hulpverleners voortaan strenger bestraft. Volgens Van Tigchelt bevat zijn voorstel "efficiënte wapens tegen criminaliteit", maar de politievakbonden betwijfelen of ze in de praktijk veel effect zullen hebben.

Het is intussen een jaar geleden, maar ambulancier Mohamed Chelh zal de avond nooit vergeten. “Het was op oudejaarsavond en we werden uitgezonden om een jongeman na een ongeluk te reanimeren”, vertelt hij. Het slachtoffer kon niet meer gered worden, maar opeens worden Chelh en zijn collega zonder aanleiding door onbekenden onder vuur genomen met stenen, flessen en vuurwerk. “Het was verschrikkelijk, ook voor de familie van het slachtoffer. Nu nog steeds komen de beelden van dat moment soms ‘s avonds terug, je kan dat niet tegenhouden.”

Het incident is geen alleenstaand geval. “Veel Brusselaars zijn ons dankbaar voor ons werk, maar jammer genoeg worden onze diensten ook steeds vaker het slachtoffer van beledigingen en zelfs fysiek geweld”, verklaarde brandweerchef Tanguy du Bus de Warnaffe in november nog aan BRUZZ. Afgelopen jaar kwamen er al 79 meldingen van geweld (fysiek of verbaal) tegen de Brusselse hulpdiensten met opnieuw een piek tijdens oudejaar toen talloze voertuigen en mensen werden bekogeld met projectielen en vuurwerk.

Voortaan zullen op dit gedrag evenwel strengere straffen staan. Feiten van geweld tegen de politie, hulpverleners en andere beschermde maatschappelijke functies, waarop 1 tot 3 jaar cel stond, worden van nu af aan gesanctioneerd met een zwaardere straf van 3 tot 5 jaar.

Daarbij worden doodslag, foltering en onmenselijke behandeling toegevoegd aan de lijst met misdrijven waarvoor een bijkomende strafverzwaring geldt. De lijst van beschermde functies wordt ook uitgebreid met onder meer advocaten, journalisten en alle zorgberoepen. De bescherming van agenten slaat op alle politieambtenaren, dus ook bijvoorbeeld agenten aan het onthaal.

Het is de bedoeling dat de maatregelen binnenkort al in werking treden en dat dus niet moet worden gewacht op de inwerkingtreding van het nieuw Strafwetboek. Die is immers pas twee jaar na de goedkeuring in het parlement voorzien.

Parketmagistraten

De wettekst van Van Tigchelt bevat nog een reeks andere maatregelen "waar mensen van politie en Justitie al jaren om vragen", aldus de minister. Hij heeft het daarbij over “nieuwe en efficiënte wapens in de strijd tegen criminaliteit”.

Bij de politievakbonden is men echter minder enthousiast. “Over het algemeen zijn we blij met dit signaal van de overheid, maar volgens ons zal deze maatregel wel beperkt blijven tot een signaal”, klinkt het bij Joery Dehaes van ACV Politie. “Wij vragen vooral snellere en meer kordate straffen, want een dader gaat in de praktijk nooit de afweging maken of zijn strafmaat nu twee of drie jaar is als die pas jaren later uitgevoerd moet worden en dan vaak nog sterk is afgezwakt. Er moet korter op de bal worden gespeeld en daar zijn volgens ons vooral meer parketmagistraten voor nodig.”

Eerder nam minister Van Tigchelt ook op dat vlak maatregelen. In november nog werden 11 vacatures gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad om het Brussels parket te versterken. De minister verklaarde toen te hopen dat die binnen het half jaar ingevuld raken.

Mohamed Chelh werd vorig jaar het slachtoffer van geweld tegen hulpverleners. "Het was verschrikkelijk, nu nog steeds denk ik ‘s avonds soms terug aan dat moment."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, geweld tegen hulpverleners, paul van tigchelt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni