Gezien: Brusselse politie op stap met bodycams

© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.

Agenten van de zone Brussel HOOFDSTAD Elsene patrouilleren sinds kort met bodycams. Het gaat voorlopig om een proefproject waarvan de opleidingsfase nu achter de rug is.

De Brusselse gemeenteraad stemde in januari 2020 al in met het gebruik van bodycams door de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene. Een eerste testfase zou in april 2021 van start gaan, maar werd uitgesteld tot september.

“De opleidingsfase is inmiddels achter de rug en er zijn intussen ook al een aantal agenten op pad met een bodycam,” laat woordvoerster Ilse Van de Keere weten aan BRUZZ. “Dat gebeurt op vrijwillige basis. Agenten kiezen zelf of ze al dan niet patrouilleren met een bodycam,” voegt ze eraan toe.

Fietsflik David Stevens is één van de opgeleide agenten die met een bodycam patrouileert

Voor de aankoop van 231 bodycams maakte het korps een budget van 258.700 euro vrij. De bodycams komen er vooral om de vertrouwensband tussen politiemensen en de bevolking te verbeteren.

Het gebruik van de bodycams moet bij politie-interventies de veiligheid van alle betrokken partijen verbeteren, de waarheid correct weergeven, de escalatie van geweld vermijden en helpen om belastende feiten makkelijker te achterhalen. De gemaakte beelden kunnen later ook als bewijs dienen in gerechtelijke dossiers.

Het is de politieagent zelf die beslist om een opname met de bodycam te starten met een pre-recording die 30 seconden duurt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?