Gezin bevangen door CO-intoxicatie in Jette

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Brusselse brandweer.

In Jette zijn woensdagavond vier personen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Het ging om een gezin met twee kinderen. De oorzaak van de intoxicatie lag bij de waterverwarmer in de badkamer. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het gezin uit de Valère Broekaerstraat verwittigde woensdag omstreeks 21.00 uur zelf de hulpdiensten. Uit wat zij vertelden, kon de operator van de 112-noodcentrale opmaken dat het om een CO-intoxicatie ging. Hij raadde het gezin daarop aan hun appartement te verlaten en stuurde de brandweer ter plaatse.

De vier gezinsleden, twee ouders en twee kinderen, werden overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer stelde in hun appartement op de eerste verdieping hoge CO-waarden vast, die afkomstig waren van de waterverwarmer in de badkamer. Die was niet conform, er was geen afvoer van de verbrandingsgassen en geen aanvoer van verse lucht.

De CO had zich via een technische koker ook verspreid naar de flats op de tweede en derde verdieping. De bewoners van die appartementen werden ter plaatse verzorgd. De gastoevoer naar de drie flats werd ook afgesloten.

Preventieve maatregelen

Brandweerwoordvoerder Walter Derieuw wijst nogmaals op de preventieve maatregelen om een CO-intoxicatie te voorkomen. "Zorg voor aanvoer van verse lucht en ventilatie. Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat deze ook de verplichte controle uitvoeren en een regelmatig onderhoud. De afvoer van de verbrandingsgassen dient ook conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. Besteed ook aandacht aan de CO-waarschuwingen van het KMI."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?