Haatbrieven gestuurd naar moskeeën in aanloop naar ramadan

Themabeeld

Minstens twee Brusselse moskeeën hebben afgelopen week anonieme post ontvangen met pamfletten en karikaturen waarin de profeet wordt beledigd en de islam een "godsdienstvan terreur en hypocrisie" wordt genoemd.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure woensdag en wordt bevestigd aan onze redactie door Mehmet Üstün, voorzitter van de Belgische Moslimexecutieve.

Op de karikaturen die de twee Brusselse moskeeën hebben ontvangen staat de profeet afgebeeld, gewapend met een hakmes. De tekeningen werden volgens La Dernière Heure vergezeld van citaten uit de Koran die met opzet uit hun verband zijn gerukt en "aanzetten tot haat, oorlog en de uitroeiing van niet-moslims".

De Belgische Moslimexecutieve heeft de betrokken moskeeën onmiddellijk verzocht een klacht in te dienen bij het parket. Ten minste twee moskeeën in Brussel hebben dat ook gedaan: de Attadamoune-moskee in Molenbeek en de Merquez Camii-moskee in Anderlecht.

Vooral de timing valt op: de ramadan begint op zondag 2 april en hoort een periode van vasten, ontbering en een persoonlijke reis naar spiritualiteit te zijn. "Het is een drukke periode voor moskeeën overal in België, dat verklaart wellicht waarom de brieven op dit moment worden gestuurd," aldus Üstün.

De poststempel op de brieven geeft volgens La Dernière Heure aan dat de enveloppen in Gent werden gepost. De adressen zouden in het Nederlands geschreven zijn.

De Belgische Moslimexecutieve bevestigt dat het in deze zaak als burgerlijke partij zal optreden. Ook de burgemeester van Molenbeek is op de hoogte gebracht: Catherine Moureaux (PS) reageerde onmiddellijk door contact op te nemen met de federale politie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?