Helden van 2023 (2): politieagent David redde iemands leven

Annelies Bontjes
© BRUZZ
26/12/2023

| David, van de anti-overvalbrigade Brussel-Hoofdstad/Elsene.

“Als ik aan mijn shift begin, weet ik nooit hoe de dag eruit zal zien. Ik weet alleen dat ik mensen zal helpen, dat ik mijn best zal doen om de maatschappij te beschermen.”

Eindejaarsreeks 'Helden van 2023': meer weten?

Niet alle helden dragen een Superman-pak. Vaker zijn het gewone mensen die iets buitengewoon moedigs doen. BRUZZ laat vier Brusselaars aan het woord over hun heldendaad die van Brussel een betere plek maakt.

“Het gebeurde op een nacht in mei. Mijn collega's en ik kregen een oproep dat er een steekpartij was geweest in de Lakensestraat. Wij waren toevallig in de buurt, dus we reden er direct naartoe.”
“Het slachtoffer was een man. Hij was ongeveer even oud als ik. Misschien was het een toerist, hij sprak slechts een beetje Engels. Hij was erg in paniek door wat er was gebeurd, maar hij kon nog wel praten en stond zelfs nog rechtop. Hij was meerdere malen gestoken, in zijn hals, zijn arm en in zijn borst.”

"Wanneer iemand gestoken wordt met een mes, telt elke seconde"

David, lid van de anti-overvalbrigade van politiezone Brussel Stad/Elsene

1871 Helden David Borremans 1

“Op zo'n moment weet je: elke seconde telt nu. Ik legde hem neer in stabiele zijligging en besefte dat hij diep in zijn hals was gestoken. Met twee vingers drukte ik de wond dicht. Het bloedde heel erg, ik moest hard duwen. Tegelijkertijd probeerde ik de man rustig te houden door tegen hem te praten. 'Ik weet dat het pijn doet, maar het komt goed. Er komt hulp aan.'”

“Ik heb twintig minuten lang de wond dicht gedrukt, net zolang totdat de ziekenwagen arriveerde. Toen nam een collega het van me over, ik was uitgeput. De man werd naar het ziekenhuis gebracht. De dag erna hoorde ik dat hij het gehaald had, dat was een opluchting. Er was geen blijvende schade, behalve een lelijk litteken. De artsen zeiden dat de man het had overleefd dankzij de snelle actie van mij en mijn collega's.”

1871 Helden David Borremans6

| Voor politieagent David is elke hulpverlener een held: “Er gebeuren dagelijks bijzondere dingen.”

“Er zijn vaker zware interventies op het werk, zoals gewapende personen of overvallen. Door de ervaring heb ik stalen zenuwen gekregen. Maar zoiets als dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik heb iemands leven gered, dat gebeurt niet elke dag. Toch wil ik benadrukken dat elke collega en elke hulpverlener een held is. De verhalen komen niet altijd in de media, maar er gebeuren dagelijks bijzondere dingen.”

“Hoe het nu met de man gaat, weet ik niet. Ik heb hem nooit meer gezien of gesproken. Dat hoeft van mij ook niet, ik deed gewoon mijn werk.”

2023: een jaar over de top

We blikken terug op het jaar 2023: een jaar over de top

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni