Lokale politiezones vragen politiek om extra financiering en 'ambitieuze toekomstvisie'

© Belga
10/10/2023
Updated: 10/10/2023 16.48u

Duurzame financiering, verdere inspanningen om de politiediensten te digitaliseren, voldoende gekwalificeerd personeel en een ambitieuze toekomstvisie: dat vragen de 182 lokale politiezones van ons land in het verkiezingsmemorandum 2024-2028 dat ze dinsdag hebben voorgelegd aan de federale overheid. De politie wil zo zijn dienstverlening verbeteren en dichter bij de bevolking staan, zegt korpschef Michel Goovaerts van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene.

Na een jaar lang overleg met alle korpschefs, die naar hun dringendste zorgen werden gevraagd, heeft de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) zeven aanbevelingen aan de politiek opgesteld en vijf engagementen die de agenten en hun chefs aangaan. De VCLP overhandigde het verkiezingsmemorandum dinsdag aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en een vertegenwoordiger van minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD).

"Ons hoofddoel is het verbeteren van de dienstverlening, waarbij we zo dicht mogelijk bij de bevolking willen staan," zegt Brussels korpschef Michel Goovaerts, tevens vicevoorzitter van de VCLP. "Daarvoor moeten we kwalitatieve medewerkers kunnen aanwerven, maar we moeten ook zorgen dat die mensen deftig uitgerust zijn."

Verdere digitalisering

Om dat te bereiken, vraagt de VCLP voldoende financiering om al haar doelstellingen te bereiken. Een verdere digitalisering is cruciaal, zegt de commissie. "Momenteel rollen we i-Police uit (een tachtigtal toepassingen en databanken in één informatieplatform, waardoor de politie veel sneller en meer gegevens kan raadplegen, red.)," zegt Goovaerts. "Het huidige systeem dateert van voor de politiehervorming en is dus dringend aan vervanging toe."

Het memorandum vraagt ook om voldoende middelen en een ambitieuze visie voor de politie. Ten slotte moet de lokale politie aantrekkelijk worden gemaakt en respect en erkenning krijgen. De lokale politiezones beloven in ruil om zich in te zetten voor innovatie en de integratie van nieuwe technologieën in hun dagelijkse praktijk, met oog voor cyberveiligheid.

Ook dragen ze de waarden van de politiediensten en hun relatie met het publiek hoog in het vaandel. Tot slot spreekt de politie ook het voornemen uit om te doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, bijvoorbeeld op het vlak van klimaatverandering.

(Lees verder onder de video)

"Ik heb jullie aanbevelingen en engagementen goed verstaan," reageert minister Annelies Verlinden. "Ze zijn belangrijk omdat ze gaan over de toekomst van de lokale politie, het eerste aanspreekpunt voor burgers."

"We gaan een verkiezingsperiode in, maar dat zal mijn ambitie en energie niet verminderen om me samen met u te blijven inzetten voor een betere werking van de politie," verzekerde de minister. Verlinden gaf ook aan dat ze tijdens het begrotingsconclaaf extra middelen had verkregen voor de lokale politie.

Vervroegd pensioen en loonsverhoging

Het gaat onder meer om 1,5 miljoen euro voor 'community policing', waarmee zones hun nabijheidswerking en aanwezigheid op digitale kanalen kunnen versterken. De regering investeert ook in het mobiel stalkingsalarm, een kleine knop waarmee slachtoffers van stalking of intrafamiliaal geweld meteen de lokale politie kunnen oproepen. De lokale besturen krijgen dan weer 6,8 miljoen euro om de uitdovende NAVAP-regeling - een soort van vervroegd pensioen - voor de politie te kunnen financieren.

"We zijn er ook in geslaagd om de uitvoering van het sectorakkoord te versnellen. Het eerste deel (45 procent) van de loonsverhoging wordt, zoals gepland, deze maand toegekend en het tweede deel (55 procent) vanaf oktober volgend jaar. De verhoging zal dus worden gespreid over twee jaar in plaats van drie," benadrukte Verlinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni