Maxime Frooninckx werd geboren als slechtziende en is ondertussen al 13 jaar volledig blind Maxime Frooninckx werd geboren als slechtziende en is ondertussen al 13 jaar volledig blind

| Maxime Frooninckx werd geboren als slechtziende en is ondertussen al 13 jaar volledig blind.

Horrorweer voor blinde Maxime: 'Onmogelijk om alleen buiten te komen'

Hanne Abeloos
© BRUZZ
10/02/2021

“Als blind persoon is het ondoenbaar om alleen buiten te komen in dit weer”, vertelt Maxime Frooninckx. Hij werd geboren als slechtziende en is ondertussen al 13 jaar volledig blind. Door de sneeuw en de gladde ondergrond wordt het voor hem gevaarlijk.

Een sneeuwballengevecht, sleeën van witte hellingen en genieten van een frisse neus. Het klinkt voor velen als muziek in de oren, maar voor slechtzienden en blinden is dit winterweer geen pretje. Maxime Frooninckx werkt aan de VUB in Brussel en werd geboren met een visuele beperking. Hij is ondertussen al 13 jaar volledig blind. Voor zijn eigen veiligheid kiest hij ervoor om deze week de koude enkel te trotseren onder begeleiding.

Door de laag sneeuw is er geen reliëf, waardoor blinden geen verschil voelen met de stoeprand of de herkenningspunten. “Als blind persoon is het ondoenbaar om alleen buiten te komen in dit weer”, vertelt Maxime. De meeste blinden, waaronder Maxime zelf, gebruiken een witte stok met een roller of een wiel. “Als die op een ijsvlakte terechtkomt, rolt die weg en heb je vaak de reflex om achter je stok te grijpen, waardoor je zelf valt.”

“Het ongeval met de put blijft in mijn achterhoofd spelen. Mijn ambitie voor dit jaar is om het ongevalvrij te houden”

"Ik ben in december 2018 én 2019 gevallen in een put op straat, omdat die niet was afgezet. Nu ben ik daar gelukkig van hersteld, maar dat was niet mijn enige ongeluk. Het risico om bij deze weersomstandigheden zonder begeleidende arm buiten te komen, neem ik dus liever niet”, aldus Maxime.

De stoep sneeuwvrij maken, wat verplicht is in Brussel, garandeert zowel de veiligheid van de blinden, de slechtzienden als de zienden. Zorg er wel voor dat je de sneeuw niet op één hoop verzamelt in het midden van de stoep. Dat maakt het dan weer gevaarlijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni