Een interventie van een ambulance van  de medische spoeddienst 112

| Een interventie van een ambulance van de medische spoeddienst 112.

Hulpverleners eisen actieplan tegen fysiek en verbaal geweld

© Belga
09/08/2022

Het geweld tegen hulpverleners blijft toenemen. Verschillende federaties van verpleegkundigen en zorgverleners stappen daarom deze maand nog naar de federale en regionale kabinetten die verantwoordelijk zijn voor de zorgsector. Ze willen dat de overheid maatregelen neemt om het probleem terug te dringen.

Ambulanciers of hulpverleners in ziekenhuizen en andere zorgcentra kunnen er helaas bijna allemaal over meespreken. Ofwel kennen ze een collega die het heeft meegemaakt, ofwel werden ze zelf slachtoffer van fysiek geweld. Een recent wereldwijd onderzoek toont aan dat sinds de coronacrisis het geweld nog is toegenomen.

Spoedverpleegkundige en bestuurslid van meerdere koepelorganisaties binnen de zorgsector Geert Berden luidt dinsdag de alarmbel in Het Belang van Limburg. Deze maand trekt hij met een delegatie naar de bevoegde kabinetten in Brussel. "We willen dat de overheid dit probleem ernstig neemt."

'Er moet werkgroep komen over agressie in de zorg'

Volgens Berden moet er werk gemaakt worden van drie punten. "Eén: er moet een centrale registratie komen waar alle meldingen verzameld worden. Twee: er moet een werkgroep komen die zich buigt over agressie in de zorg. Drie: er moet een website komen waar alle informatie te vinden is voor hulpverleners over dit onderwerp."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni