Koning Filip brengt bezoek aan militaire staf in Evere voor briefing over Oekraïne

© PhotoNews
| Koning Filip (archiefbeeld)

Koning Filip zal dinsdag het hoofdkwartier voor de militaire staf in Evere bezoeken. Daar zal hij worden gebrieft over de situatie in Oekraïne en de rol van ons land, dat steun zal leveren. Dat meldt het paleis maandag.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zal de koning bij zijn bezoek vergezellen, maar ook premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zullen aanwezig zijn.

Vorige week maakte De Croo bekend dat België 5.000 machinegeweren, 3.800 ton brandstof en 200 antitankwapens zal leveren aan Oekraïne.

Daarnaast zendt ons land ook 300 militairen naar Roemenië in het kader van een beschermings- en ontradingsmissie op het NAVO-grondgebied (Roemenië is NAVO-lid, Oekraïne niet, red.). Bovendien krijgen de vier F-16's die momenteel actief zijn in de Baltische staten een groter actiedomein.

Ondertussen is het eerste konvooi met militair beschermingsmateriaal aangekomen in Oekraïne, bevestigt Cedric Maes, woordvoerder van minister Dedonder. De beloofde wapens zullen, net zoals de 300 militairen, eerstdaags vertrekken, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?